Διεθνή

Μπιλ Γκέιτς: Πώς θα βγει το διαζύγιο των 130 δισ.! Σπίτια, αεροπλάνα, έργα τέχνης στο τραπέζι (video)

Μπιλ Γκέιτς: Πώς θα βγει το διαζύγιο των 130 δισ.! Σπίτια, αεροπλάνα, έργα τέχνης στο τραπέζι (video)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τάραξε τα νερά η είδηση του χωρισμού του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς από την σύζυγό του Μελίντα μετά από 27 χρόνια γάμου. Βέβαια, μαζί με το διαζύγιο έρχεται και ο χωρισμός της περιουσίας, η οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και υπολογίζεται περίπου στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, η Μελίντα Γκέιτς ήταν αυτή που υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Μπιλ Γκέιτς και σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το ζευγάρι δεν είχε κάνει προγαμιαίο συμβόλαιο. Όπως αναφέρει το TMZ επικαλούμενο τα δικαστικά έγγραφα, η 56χρονη Μελίντα στον λόγο του διαζυγίου, ανέφερε πως ο γάμος τους «έσπασε ανεπανόρθωτα».

Και το έγγραφο που κατατέθηκε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σιάτλ, σημειώνει πως το ζευγάρι έχει «συμφωνία χωρισμού» αλλά όχι προγαμιαίο συμβόλαιο. Η συμφωνία αυτή υπογράφεται συνήθως στο τέλος ενός γάμου προκειμένου να καθορίσει τους όρους του διαζυγίου.

Ο μεγαλύτερος χωρισμός περιουσίας μετά το διαζύγιο Μπέζος

Πόση είναι όμως η περιουσία του διάσημου και ενός από τα πλουσιότερα ζευγάρια στον κόσμο;

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, το διαζύγιό τους θα είναι ο μεγαλύτερος διαχωρισμός περιουσιακών στοιχείων από τότε που ο Τζεφ Μπέζος και η σύζυγός του ΜακΚένζι χώρισαν στα μέσα του 2019. Οι Γκέιτς έχουν περιουσία που φτάνει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τους τους 4ους πλουσιότερους στον κόσμο, πίσω από τον Μπέζος, τον Έλον Μασκ και τον ιδιοκτήτη γαλλικών ειδών πολυτελείας Μπερνάρ Αρνό.

Όταν το διαζύγιο των Μπέζος ολοκληρώθηκε το 2019, ο Τζεφ κράτησε το 75% του κοινού μεριδίου τους στην Amazon – άξιζε τότε 144 δισεκατομμύρια δολάρια – αφήνοντας στη ΜακΚένζι το ¼ της αξίας, 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και τι… δεν έχουν!

Η αυτοκρατορία Γκέιτς όμως περιλαμβάνει σπίτια σε 5 πολιτείες, έναν στόλο αυτοκινήτων μεταξύ των οποίων μια σπάνια Porsche αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, μια συλλογή έργων τέχνης που περιλαμβάνει το Da Vinci Condex αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε ο Γκέιτς σε δημοπρασία και μια σειρά από ιδιωτικά τζετ. Επίσης, ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 242.000 στρέμματα σε 18 διαφορετικές πολιτείες.

Οι Γκέιτς, που έχουν τρία παιδιά, την 25χρονη Τζένιφερ, τον 21χρονο Ρόρι και την 18χρονη Φοίβη, έχουν το κύριο σπίτι τους στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στα περίχωρα του Σιάτλ. Το διάσημο ζευγάρι έχει δεσμευτεί να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του – μέσω του προγράμματος Giving Pledge, το οποίο έχουν ιδρύσει μαζί με τον Γουόρεν Μπάφετ – προτού πεθάνει, με τα παιδιά τους να λαμβάνουν μόλις 10 εκατομμύρια δολάρια το καθένα – ένα ελάχιστο μέρος από την συνολική τους περιουσία.

Πέρα όμως από την δέσμευσή τους να τα χαρίσουν όλα, οι Γκέιτς προς το παρόν χαίρουν άκρας υγείας και έχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μοιράσουν.

Έπαυλη Xanadu 2.0 στην Ουάσινγκτον

Η οικογένεια Γκέιτς διαθέτει μια σειρά από πολυτελή αρχοντικά στις ΗΠΑ: στην Ουάσινγκτον, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια και το Ουαϊόμινγκ. Η κύρια κατοικία τους τους όμως είναι στην Ουάσινγκτον, και είναι γνωστό ως Xanadu 2.0.

Το αρχοντικό των 6.100 τετραγωνικών μέτρων έχει θέα στην λίμνη Ουάσινγκτον στη Μεδίνα και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο του Σιάτλ – όπου έχει την έδρα του το Ίδρυμα Γκέιτς.

Ο ιδρυτής της Microsoft αγόρασε το αρχοντικό για 2 εκατομμύρια δολάρια το 1988, αλλά πέρασε 7 χρόνια προκειμένου να το μετατρέψει στο σπίτι των ονείρων του – με κόστος 63 εκατομμύρια δολάρια.

Η κατασκευή κατά μήκος της γραφικής λίμνης εξόργισε μερικούς γείτονες, όπως ανέφερε εκείνη την εποχή η The Washington Post, με τον Μπιλ Γκέιτς να απαντά με δωρεάν πλύσιμο αυτοκινήτων ενώ διέθεσε το κατασκευαστικό συνεργείο στους γείτονες ώστε να κάνουν μικρές επιδιορθώσεις στα σπίτια τους. Η έπαυλη αξίζει πλέον 125 εκατομμύρια δολάρια.

«Ήθελα να είναι όλα χειροποίητα αλλά όχι εξεζητημένα» είπε αναφέρει στο βιβλίο του «The Road Ahead», το οποίο έγραψε στον ξενώνα του σπιτιού όσο κατασκευαζόταν το κύριο σπίτι, ο Μπιλ Γκέιτς. «Ήθελα ένα σπίτι που θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξελιγμένη τεχνολογία, αλλά με διακριτικό τρόπο που θα καταστούσε σαφές ότι η τεχνολογία ήταν ο υπηρέτης και όχι ο κύριος του σπιτιού».

Χλιδή…

Η έπαυλη διαθέτει εσωτερική- εξωτερική πισίνα με υποβρύχιο μουσικό σύστημα και σχέδια ορυκτών στο πάτωμα καθώς και ένα αρχαίο απολιθωμένο αποτύπωμα από έναν φοίνικα πίσω από τον βατήρα. Στην έκταση των 5 στρεμμάτων που καλύπτει η έπαυλη, υπάρχει επίσης ένα τεχνητό ρέμα εφοδιασμένο με σολομό και πέστροφες και μια παραλία με άμμο, που σύμφωνα με κάποιους, έχει μεταφερθεί εκεί από την Καραϊβική.

Μέσα στο αρχοντικό υπάρχουν 7 υπνοδωμάτια, 18 μπάνια και ένα αρτ ντεκό home cinema με καθίσματα για 20 άτομα, και μία τραπεζαρία 92 τετραγωνικών μέτρων (!) με καθίσματα για 24 άτομα. Για μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, η αίθουσα υποδοχής των 213 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να φιλοξενήσει 150 άτομα για δείπνο ή 200 για κοκτέιλ πάρτι.

Η βιβλιοθήκη των 195 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει δύο μυστικές περιστρεφόμενες βιβλιοθήκες, μία εκ των οποίων έχει και ένα μπαρ. Στο δωμάτιο αυτό έχει κατασκευαστεί και μία ειδική γωνιά για να φιλοξενεί ένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντα του Μπιλ Γκέιτς – ένα επιστημονικό σημειωματάριο που είχε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στις αρχές του 1500, που ονομάζεται Codex. Ο Γκέιτς το αγόρασε σε δημοπρασία το 1994 έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όλο… μηνύματα

Στο ταβάνι είναι χαραγμένο ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ο υπέροχος Γκάτσμπι»: «Ήρθε από πολύ μακριά σε αυτό το γαλάζιο γκαζόν, και το όνειρό του φαινόταν τόσο κοντινό που με δυσκολία θα αποτύγχανε να το αγγίξει». Σύμφωνα με την The Washington Post, υπάρχουν 4 σπάνια αντίγραφα του βιβλίου στη βιβλιοθήκη του.

Όπως αναφέρει το Seattle Curbed, οι επισκέπτες της έπαυλης πρέπει να φορούν μια καρφίτσα κατά την άφιξή τους, η οποία έχει αισθητήρες. Ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, η θερμοκρασία, η μουσική και ο φωτισμός αλλάζουν. Κάθε δωμάτιο διαθέτει το δικό του touchpad για τον έλεγχο του περιβάλλοντος της3 αίθουσας.

«Έχω ένα ωραίο σπίτι» είχε δηλώσει ο Μπιλ Γκέιτς σε ένα φόρουμ του «Ask Me Anything» του Reddit το Φεβρουάριο του 2019. «Έχει και ένα δωμάτιο με τραμπολίνο, το οποίο λατρεύουν να χρησιμοποιούν τα παιδιά μου για να κατευνάζουν λίγο την υπερβολική τους ενέργεια. Δεν είμαι σίγουρος πόσο ενοχικά πρέπει να νιώθω που ζω σε ένα υπέροχο σπίτι».

Άλλα αρχοντικά

Το Xanadu 2.0 δεν είναι το μόνο υπέροχο σπίτι που ανήκει στους Γκέιτς. Κατέχουν επίσης ένα αγρόκτημα 59 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ουέλινγκτον της Φλόριντα – μια περιοχή γνωστή για την ιππασία, την οποία λατρεύει η μεγαλύτερη κόρη τους, Τζένιφερ, η οποία είναι δεινή ιππέας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X