Διεθνή

«Μπουρλότο» Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Δεν θα εγκρίνω την είσοδο Φινλανδίας – Σουηδίας

«Μπουρλότο» Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Δεν θα εγκρίνω την είσοδο Φινλανδίας – Σουηδίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέες απειλές για βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, επιμένοντας στα… παζάρια, διεμήνυσε και τη Δευτέρα (16.05.2022) ότι δεν θα εγκρίνει την είσοδο των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ!

Και όχι μόνο δεν θα τις εγκρίνει αλλά, σύμφωνα με το Reuters ο Ερντογάν διεμήνυσε στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ!

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η… πόρτα Ερτνογάν έρχεται λίγη ώρα αφού η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε και ο Φινλανδός ομόλογός της Πέκα Χααβίστο είχαν εκφράσει την πρόθεση να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X