Διεθνή

Νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία -Πολιτικός «σεισμός» στην Ευρώπη

Νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία -Πολιτικός «σεισμός» στην Ευρώπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νίκη της ακροδεξιάς: Η ακροδεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, διεκδίκησε τα ξημερώματα της Δευτέρας την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η Μελόνι, πλέον προαλειφόμενη πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής της στον Τύπο στη Ρώμη. «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε.

Έκανε λόγο για βραδιά «υπερηφάνειας» για την παράταξή της, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στη γραμμή του τερματισμού. Μίλησε για δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τόνισε πως θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους.

Σκοπός της κυβέρνησής της θα είναι, είπε, «να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», προσθέτοντας απευθυνόμενη στους οπαδούς της «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Ο εκλογικός νόμος της Ιταλίας ευνοεί τις ομάδες που καταφέρνουν να δημιουργήσουν προεκλογικές συμφωνίες, δίνοντάς τους μεγάλο αριθμό εδρών σε σύγκριση με τον αριθμό των ψήφων τους.

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς σήμερα, Δευτέρα.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι Fratelli d’ Italia προηγούνται με 26,40% και ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα με 19,21% και το Κίνημα των 5 Αστέρων με 15,16%.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες δυνάμεις της Δεξιάς, η Lega του Salvini περιορίστηκε στο 9,02% και η Forza Italia του Berlusconi με 8,22%.
Στο 7,84% ανήλθε το ποσοστό της νέας κεντρώας συμμαχίας Azione – Italia Viva.
Συνεπώς, η Δεξιά συμμαχία των Fratelli d’ Italia, της Lega και της Forza Italia αναμένεται με 44,16% να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία, με την επικεφαλής των Fratelli d’ Italia, Giorgia Meloni να είναι η επόμενη πρωθυπουργό.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό

Ως αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος στη νικητήρια συμμαχία, είναι η προφανής επιλογή να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, αλλά η μεταφορά της εξουσίας είναι παραδοσιακά αργή και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Η Μελόνι, 45 ετών, υποτιμά τις μεταφασιστικές ρίζες του κόμματός της και το απεικονίζει ως μια κυρίαρχη συντηρητική ομάδα. Έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη δυτική πολιτική για την Ουκρανία και να μην
αναλάβει αδικαιολόγητους κινδύνους με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι δυνάμεις των κομμάτων

Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας φαίνεται να κερδίζει 22,5-26,5% των ψήφων, η Λίγκα το 8,5-12,5% και το Forza Italia 5-9%.

Το κεντροαριστερό μπλοκ εμφανίζεται στο 25,5-29,5%, το κίνημα Πέντε Αστέρων το 13,5-17,5%.

Το κεντρώο Action εμφανίζεται να κερδίζει 6,5-8,5%.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll της εταιρίας δημοσιοπήσεων Consorzio Opinio Italia για την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες έχει ως εξής:

Βουλή:

Συντηρητική συμμαχία 43%
Κεντροαριστερά 27,5%
Πέντε Αστέρια 15,5%
Κεντρώος Πόλος 7,5%
Γερουσία

Συντηρητική συμμαχία 43,5%
Κεντροαριστερά 27,5%
Πέντε Αστέρια 15,5%
Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,5%
Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην Βουλή (400) τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Συνολικά 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Ρέντσι-Καλέντα.

Στην Γερουσία (200 έδρες) 121 έδρες θα έχει η συντηρητική συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Ρέντσι-Καλέντα.

Ολονύχτια καταμέτρηση

Όλη η Ευρώπη περιμένει με αγωνία το τελικό απότελεσμα Δευτέρα πρωί, καθώς είναι σε εξέλιξη ολονύχτια καταμέτρηση.

Για πρώτη φορά στην Ιταλία -τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό της μέλος- θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία, μετά τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που συμμετείχαν συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη έλαβε μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξήχθη η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.

Παρά τις καθησυχαστικές υποσχέσεις της Μελόνι περί συνέχειας και τη μαχητική ρητορική του Σαλβίνι, οι αναλυτές λένε πως η πραγματική δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση θα έρθει τους επόμενους μήνες καθώς η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια συντονισμένη απάντηση στις αλλαγές συνθηκών στο πεδίο της μάχης, και οι G7 να καταλήξουν σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες περίπλοκων πολιτικών όπως το πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.

Η Ιταλία εξαρτάται από ένα συνεχιζόμενο πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ της ΕΕ για να μπορέσει να επανεκκινήσει την οικονομία της που βρίσκεται σε χρόνια υποαπόδοση, και αντιμετωπίζει ερωτήματα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού της χρέους που ανέρχεται σε σχεδόν 3 τρισ. ευρώ. Οι Ιταλοί αναλυτές περιμένουν αυτά τα δυο να κρατήσουν τη νέα ιταλική κυβέρνηση στο πλευρό βασικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και θα θέσουν υπό έλεγχο τις συγκρουσιακές τους παρορμήσεις, σχολιάζουν οι FT.

Οι τρεις ηγέτες του ακροδεξιού μετώπου

Giorgia Meloni, 45 ετών – Αδέλφια της Ιταλίας
Η Meloni μπήκε στην πολιτική ως 15χρονη ακτιβίστρια της νεολαίας του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, που ιδρύθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από οπαδούς του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Matteo Salvini, 49 ετών – Λέγκα
Ο Salvini ήταν ηγέτης της αυτονομιστικής Λέγκας του Βορρά –που πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παδάνιας από την πιο εύπορη βόρεια Ιταλία –αλλά ανασυγκρότησε το κόμμα, αφαιρώντας τη λέξη «Βορρά», ως μια δεξιά εθνικιστική οντότητα ήθελε να βάλει την «Ιταλία Πρώτα».
Silvio Berlusconi, 85 ετών – Forza Italia
Ο Berlusconi, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των media και τετράκις πρώην πρωθυπουργός, έκανε το ντεμπούτο του στο TikTok κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας προσπαθώντας να ενισχύσει την ελκυστικότητά του σε μια νέα γενιά Ιταλών ψηφοφόρων.

Πολιτικός «σεισμός» στην Ευρώπη
Ο πολιτικός σεισμός αυτός καταγράφεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνον στη Σουηδία, όπου συντηρητική συμμαχία που συμπεριλάμβανε τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα, σημείωσε εκλογική νίκη, έγινε η μεγαλύτερη παράταξη στη σκανδιναβική χώρα. Το SD και το FdI ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας παρέμβαση που εκλήφθηκε στη Ρώμη (με δυσαρέσκεια) ως προειδοποίηση, υπενθύμιζε προ ημερών πως η ΕΕ διαθέτει τα «εργαλεία» για να τιμωρεί κράτη που καταπατούν το κράτος δικαίου και τις κοινές αξίες.

Η κυρία Μελόνι έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι θα απαιτήσει την αναθεώρηση των όρων της σχέσης της Ιταλίας με την ΕΕ: «η γιορτή τέλειωσε, η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα».

Αξιώνει ιδίως αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την επαναδιαπραγμάτευση, για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, του κολοσσιαίου πακέτου βοήθειας 190 δισεκ. ευρώ που συμφώνησαν να χορηγηθεί οι εταίροι της στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης προκειμένου να ανακάμψει έπειτα από το πλήγμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ανησυχούν εξάλλου για τις θέσεις ως προς τα κοινωνικά ζητήματα της κυρίας Μελόνι, η οποία προβάλλει όραμα του τύπου «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και θεωρείται ιδεολογικά κοντά στον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X