Διεθνή

Πόλεμος Ουκρανία – Ανατίναξη φράγματος: Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Πόλεμος Ουκρανία – Ανατίναξη φράγματος: Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος Ουκρανία: Πελώριο υδροηλεκτρικό φράγμα που ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο τμήμα της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανατινάχθηκε σήμερα, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τεράστια ποσότητα νερού, σύμφωνα με τις εμπόλεμες πλευρές, που αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή της υποδομής κρίσιμης σημασίας.

Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν προς το παρόν– εικονίζουν πολύ ισχυρές εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον Δνείπερο ποταμό. Άλλα βίντεο δείχνουν τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος και σοκαρισμένους διερχόμενους.

Το φράγμα, με τριάντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Η Ουκρανία κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα στη Νόβα Κάχοβκα. Η Ρωσία το αρνείται και ρίχνει το φταίξιμο στην Ουκρανία.

Όμως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θυμίζει το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» ή μάλλον ενός προαναγγελθέντος «εγκλήματος».

Την 21η Οκτωβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιούσε :

«Οι χειρότεροι φόβοι για την Χερσώνα φαίνεται πως παίρνουν σάρκα και οστά, εφόσον επαληθευτεί η ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ζελένσκι ανέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως ο Ρωσικός στρατός έχει παγιδεύσει με εκρηκτικά το φράγμα και μέρη του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Κάχοβκα στην Χερσώνα!

Εφόσον οι Ρώσοι ανατινάξουν το φράγμα, περισσότερες από 80 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, θα βρίσκονται στη ζώνη της πλημμύρας που θα προκληθεί…».

Τότε μέσα ενημέρωσης αναρτούσαν χάρτες και – σχεδόν προφητικά – γραφήματα με το τι θα συμβεί αν καταστραφεί ολόκληρο ή μέρος του φράγματος της Νόβα Κάχοβκα. Τα ίδια γραφήματα αναπαράγονται σήμερα ως εφιαλτική πραγματικότητα.

Προσέξτε την ημερομηνία: 20 Οκτωβρίου 2022.

ΟΗΕ

“Οι ειδικοί του IAEA” που είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια “παρακολουθούν στενά την κατάσταση”, πρόσθεσε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιεί νερό από τον ποταμό για την ψύξη του καυσίμου στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Ο κίνδυνος πρόκλησης “πυρηνικής καταστροφής” στον σταθμό της Ζαπορίζια “αυξάνεται γρήγορα”, προειδοποίησε την ίδια ώρα σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μετά την εν μέρει καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τον σταθμό, για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

“Ο κόσμος βρίσκεται για άλλη μια φορά στα πρόθυρα πυρηνικής καταστροφής, καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την πηγή ψύξης του. Και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται εφεξής γρήγορα”, σημείωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Η διορισθείσα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής διοίκηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ανακοίνωσε παράλληλα ότι η εν μέρει καταστροφή του φράγματος, το νερό από το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν συνιστά προς το παρόν απειλή για τις εγκαταστάσεις.

“Προς το παρόν, δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Πέντε αντιδραστήρες βρίσκονται σε διακοπή εν ψυχρώ, ένας είναι σε ‘διακοπή εν θερμώ’. Η στάθμη του νερού στην δεξαμενή ψύξης δεν έχει αλλάξει”, αναφέρει ο διορισθείς από τη Ρωσία διευθυντής του σταθμού σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X