Διεθνή

Ρωσία: Μάθημα στα σχολικά βιβλία η εισβολή στην Ουκρανία

Ρωσία: Μάθημα στα σχολικά βιβλία η εισβολή στην Ουκρανία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ρωσία: Η Μόσχα παρουσίασε χθες το νέο εγχειρίδιο Ιστορίας που επαινεί την εισβολή της σε πλήρη κλίμακα στην Ουκρανία. Το έντονα και απροκάλυπτα προπαγανδιστικό βιβλίο γράφτηκε σε χρόνο-ρεκόρ (πέντε μήνες) και επαινεί τον Πούτιν και το στρατό.
Η Μόσχα παρουσίασε συνολικά τα νέα σχολικά βιβλία Ιστορίας πριν τα παιδιά επιστρέψουν στην τάξη για τη νέα σχολική χρονιά, με τον πόλεμο να συνεχίζεται εδώ και 18 μήνες.

Όλα τα ιστορικά βιβλία παρουσιάζουν στο εξώφυλλό τους τη γέφυρα Κερτς, που συνδέει την κατεχόμενη και προσαρτημένη Κριμαία με την ηπειρωτική χώρα /περιοχή Κρασνοντάρ (σύμβολο της διακυβέρνησης του Πούτιν και η οποία έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης), Καλύπτουν την περίοδο από το 1945 έως τον 21ο αιώνα και ο Kραβτσόφ είπε ότι θα είναι «σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας την 1η Σεπτεμβρίου». Το βιβλίο γράφτηκε σε «λίγο λιγότερο από πέντε μήνες» και πρόσθεσε ότι «μετά το τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία) και μετά τη νίκη μας, θα συμπληρώσουμε περαιτέρω αυτό το βιβλίο».

Ο σύμβουλος του Πούτιν για εκπαιδευτικά και ιστορικά θέματα, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που είναι γνωστός για τη συντηρητική άποψη της Ιστορίας και έχει επικριθεί από αρκετούς ιστορικούς, επαίνεσε(!) την ταχεία έκδοση του βιβλίου λέγοντας ότι «δεν έχει γραφτεί ποτέ κανένα σχολικό βιβλίο στη χώρα μας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» και ότι «οι συγγραφείς το έγραψαν πρακτικά με το χέρι τους». Είπε ότι το σχολικό βιβλίο παρουσιάζει «την άποψη του κράτους». Το βιβλίο περιλαμβάνει ενότητες για τους Ρώσους στρατιώτες που «σώζουν την ειρήνη» το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε τη Χερσόνησο της Κριμαίας από την ύπουλη Ουκρανία. Καταγγέλλει επίσης τις δυτικές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις ως χειρότερες από τον Ναπολέοντα, ο οποίος έφθασε στη Μόσχα το 1812 (!). Η Ρωσία εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου καταστολή και παραγκωνισμό των διαφωνούντων κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στην Ουκρανία, η οποία επεκτάθηκε και στα σχολεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X