Διεθνή

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Βρετανία ή ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στους Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Βρετανία ή ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στους Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη χημική επίθεση εναντίον της Γιούλια Σκριπάλ, κόρης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Η λογική λέει πως υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γερμακόφ, επικεφαλής του τμήματος μη εξάπλωσης και ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου, σε μια συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στη Μόσχα.

«Είτε οι βρετανικές αρχές δεν είναι ικανές να παράσχουν προστασία από μια τέτοια, ας την πούμε έτσι, τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό έδαφος, είτε, άμεσα ή έμμεσα, δεν κατηγορώ κανέναν, έχουν ενορχηστρώσει μια επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πολίτη», είπε ο Γερμάκοφ προτού αφήσει να εννοηθεί ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φέρουν κάποια ευθύνη.

«Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί να φανταστεί ότι όλο αυτό σκηνοθετήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό», πρόσθεσε.

«Όποια στρατιωτική τοξική ουσία (και να είχε χρησιμοποιηθεί) θα είχε προκαλέσει πολλά θύματα στον τόπο της δηλητηρίασης. Όμως στο Σάλσμπερι, δεν ήταν καθόλου αυτή η περίπτωση», είπε.

Τερέζα Μέι για υπόθεση Σκριπάλ: Θα εξετάσουμε με τους συμμάχους μας τα επόμενα βήματα

Η κόρη του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, η οποία τον επισκέφθηκε στη Βρετανία από τη Μόσχα, δεν θα μπορούσε εν αγνοία της να μεταφέρει αντικείμενα που είχαν εκτεθεί σε νευροτοξικούς παράγοντες καθώς θα είχε βιώσει πολύ σύντομα τις επιπτώσεις, δήλωσε στο μεταξύ χθες σε συνέντευξή του στο Sputnik ο ρώσος επιστήμονας Λέονιντ Ρινκ, ο οποίος παραδέχεται ότι έχει εργαστεί στο πρόγραμμα παρασκευής χημικών όπλων “Novitchok”, γεγονός που φαίνεται να αντικρούει τη θέση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε τέτοιο πρόγραμμα.

“Το Novitchok δεν είναι μια ουσία, είναι ένα πρόγραμμα χημικών όπλων”, εξηγεί στη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο τον παρουσιάζει ως έναν από τους επιστήμονες που σχεδίασαν το πρόγραμμα.

“Μια μεγάλη ομάδα από ειδικούς παρασκεύαζαν το Novitchok στη Μόσχα και στο Σιχάνι: τεχνικοί, ειδικοί στην τοξικολογία και βιοχημικοί. (…) Φτάσαμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα”, εξηγεί ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Ρινκ, το πρόγραμμα ονομάστηκε στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου “Novitchok-5”, ενώ η τεχνολογία του προγράμματος είναι προσβάσιμη “σε μια ανεπτυγμένη χώρα για να την εισαγάγει” ή σε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. “Η ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X