Διεθνή

Σφοδρή επίθεση σε Μακρόν από τους στενούς φίλους των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Σφοδρή επίθεση σε Μακρόν από τους στενούς φίλους των ΗΠΑ στην Ευρώπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τις μεγάλες διαιρέσεις που υπάρχουν και υποβόσκουν στην Ευρώπη σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής πυροδότησαν οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν κατά το ταξίδι της επιστροφής από την Κίνα. Οι διαφορές φαίνεται πως είναι χαώδεις ανάμεσα στη Γαλλία και χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Από αυτές ακριβώς τις χώρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας δέχθηκε σφοδρή επίθεση για τις δηλώσεις του για την Ταϊβάν. Όπως σημειώνει το Politico τη Μεγάλη Τρίτη αξιωματούχοι της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ζήτησαν από τον Μακρόν να σταματήσει να απομακρύνει την Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα, ο Μακρόν ταρακούνησε τους συμμάχους στο ανατολικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την επίσκεψή του στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, όταν προειδοποίησε την Γηραιά Ήπειρο να μην παρασυρθεί σε μια διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο διεκδικεί ως δικό του, παρακαλώντας τους γείτονές του να αποφύγουν να γίνουν «υποτελείς» της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου..

Τα σχόλια αυτά ταρακούνησαν όσους βρίσκονται κοντά στο ανατολικό άκρο της ΕΕ, οι οποίοι ιστορικά ευνοούσαν στενότερους δεσμούς με τους Αμερικανούς -ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας- και πίεζαν για μια πιο κατασταλτική προσέγγιση στο Πεκίνο.

«Αντί να οικοδομήσουμε στρατηγική αυτονομία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνω μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι πριν πετάξει για τις ΗΠΑ για τριήμερη επίσκεψη.

Κατ’ ιδίαν, οι διπλωμάτες ήταν ακόμη πιο επιθετικοί.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη θέση [του Μακρόν] για τις διατλαντικές σχέσεις σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς», δήλωσε ένας διπλωμάτης από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να εκφραστεί ελεύθερα. «Εμείς, ως ΕΕ, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δυστυχώς, αυτή η επίσκεψη και τα γαλλικά σχόλια που την ακολούθησαν δεν βοηθούν».

Μακροχρόνιες διαιρέσεις

Οι αντιδράσεις αντανακλούν τις μακροχρόνιες διαιρέσεις που υποβόσκουν στην Ευρώπη σχετικά με τον καλύτερο τρόπο άμυνας. Ο Μακρόν υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αυτόνομη οικονομικά και στρατιωτικά – μια ώθηση που πολλοί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη φοβούνται ότι θα μπορούσε να αποξενώσει τις πολύτιμες ΗΠΑ που βοηθούν να κρατήσουν τη Ρωσία σε απόσταση, ακόμη και αν υποστηρίζουν την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ενεργεί ανεξάρτητα.

«Στον σημερινό κόσμο των γεωπολιτικών μετατοπίσεων, και ιδίως μπροστά στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είναι προφανές ότι οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν στενότερα από ποτέ», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης από την Ανατολική Ευρώπη. «Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε τη σοφία του πρώτου πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γαλλία Βενιαμίν Φραγκλίνου, ο οποίος σημείωσε σωστά ότι είτε θα μείνουμε μαζί είτε θα μας κρεμάσουν χωριστά».

Ο Μακρόν, ξιφούλκησε ένας τρίτος ανώτερος διπλωμάτης από την ίδια περιοχή, λειτούργησε αυτόνομα: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν εκφράζει απόψεις που είναι δικές του και δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της ΕΕ».

Ολοταχώς για διαμάχη

Στη συνέντευξή του, ο Μακρόν άγγιξε ένα τεταμένο θέμα εντός της Ευρώπης: πώς θα πρέπει να ισορροπήσει απέναντι στον αγώνα υπερδυνάμεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ενθάρρυνε την Ευρώπη να χαράξει τη δική της πορεία, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «μεγάλο κίνδυνο» αν «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, γεγονός που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία».
Πρόκειται για μια στάση που έχει πολλούς υποστηρικτές εντός της Ευρώπης – και μάλιστα έχει περάσει στην επίσημη πολιτική της ΕΕ, καθώς οι αξιωματούχοι εργάζονται για να διασφαλίσουν σιγά-σιγά ότι οι γραμμές εφοδιασμού της Ηπείρου δεν θα είναι πλήρως συνδεδεμένες με την Κίνα και άλλους σε ό,τι αφορά τα πάντα, από όπλα έως ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει η Ευρώπη να γίνει ένας «τρίτος πόλος» για να αντισταθμίσει μακροπρόθεσμα την Κίνα και τις ΗΠΑ. Μια επικείμενη σύγκρουση υποστήριξε, θα έθετε σε κίνδυνο αυτόν τον στόχο.
Ωστόσο, στα ανατολικά, αξιωματούχοι παραπονέθηκαν ότι ο Γάλλος ηγέτης απλώς αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ και την Κίνα σαν να είναι ουσιαστικά το ίδιο σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι ισχύος.

Τα σχόλια, είπε ο δεύτερος διπλωμάτης, ήταν «τόσο άκαιρα όσο και ακατάλληλα για να θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στο ίδιο επίπεδο και να υποδηλώσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να κρατήσει στρατηγική απόσταση και από τις δύο».

Εξωφρενική στάση

Ένας διπλωμάτης της Κεντρικής Ευρώπης απέρριψε κατηγορηματικά τη στάση του Μακρόν ως «εξωφρενική», ενώ ένας άλλος αξιωματούχος από την ίδια περιοχή τη χαρακτήρισε ως μια προσπάθεια «να αποσπάσει την προσοχή από άλλα προβλήματα και να δείξει ότι η Γαλλία είναι μεγαλύτερη από αυτό που είναι» – μια αναφορά στις διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Γαλλία εν μέσω των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν.

Η απογοήτευση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πηγάζει εν μέρει από την αίσθηση ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε ποτέ ποιος θα αντικαταστήσει την Ουάσινγκτον στην Ευρώπη – ειδικά αν η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμό της πέρα από την Ουκρανία, δήλωσε η Κρίστι Ράικ, επικεφαλής του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής στο Διεθνές Κέντρο Άμυνας και Ασφάλειας, μια δεξαμενή σκέψης στην Εσθονία, μια χώρα περίπου 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με τη Ρωσία.

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο σημείο για το ανατολικό μισό της Ευρώπης, όπου οι μνήμες της σοβιετικής εποχής παραμένουν.

«Ακούμε τον Μακρόν να μιλάει για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και κατά κάποιο τρόπο να σιωπά εντελώς για το ζήτημα, το οποίο έγινε τόσο σαφές στην Ουκρανία, ότι στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα εξαρτάται πολύ έντονα από τις ΗΠΑ», δήλωσε η Ράικ.

Η Ράικ σημείωσε, βέβαια, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γερμανία, αγωνίζονται να αναβαθμίσουν τους στρατούς τους. Η Γαλλία έχει επίσης υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις στους αμυντικούς της προϋπολογισμούς.

Αλλά αυτές οι αλλαγές, προειδοποίησε, θα χρειαστούν «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αν ο Μακρόν «θέλει να δείξει με σοβαρότητα ότι πραγματικά στοχεύει σε μια Ευρώπη που είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της», υποστήριξε η Ράικ, «θα πρέπει επίσης να δείξει ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να κάνει πολύ περισσότερα για να υπερασπιστεί την Ευρώπη έναντι της Ρωσίας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X