Διεθνή

Σοκ στις Βρυξέλλες από την ψήφο των Ολλανδών: Νίκη της ακροδεξιάς- Ο Αντι-ισλαμιστής Geert Wilders έχει υποσχεθεί NEXIT

Σοκ στις Βρυξέλλες από την ψήφο των Ολλανδών: Νίκη της ακροδεξιάς-  Ο Αντι-ισλαμιστής Geert Wilders έχει υποσχεθεί NEXIT
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βρυξέλλες: Ο βετεράνος αντι-ισλαμιστής λαϊκιστής ηγέτης Geert Wilders οδεύει προς μια δραματική νίκη στις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, σύμφωνα με ένα exit poll της Ipsos. «Θα επιστρέψουν τη χώρα στους Ολλανδούς» διεμήνυσε ο επικεφαλής του PVV. Συγχαρητήρια σε Βίλντερς για την νίκη του από Όρμπαν και Λεπέν.

Συγκεκριμένα, το ολλανδικό ακροδεξιό ισλαμοφοβικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη.

Το PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) κέρδισε 35 έδρες και άνετη εκλογική νίκη Η αριστερή συμμαχία του Φρανς Τίμερμανς είναι δεύτερη με 26 έδρες. Το κεντροδεξιό VVD έρχεται τρίτο με 23 έδρες, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Η νίκη του Βίλντερς σηματοδοτεί μια ξαφνική στροφή προς τα δεξιά, η οποία θα προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες: το PVV έχει υποσχεθεί συγκεκριμένα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από 25 χρόνια στο ολλανδικό κοινοβούλιο, το κόμμα του Ελευθερία οδεύει προς 35 έδρες, πολύ μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, μια αριστερή συμμαχία.

Το μήνυμά του κατά της μετανάστευσης, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων και η απέλαση των παράνομων μεταναστών, δείχνει να βρήκε απήχηση στους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ηγέτες των τριών άλλων μεγάλων κομμάτων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό υπό το PVV.

Η Κέιτ Πάρκερ, της εταιρίας Economist Intelligence Unit, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα «συνταγματικό αδιέξοδο» στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα κλονίζει την ολλανδική πολιτική.

Αλλά θα παλέψει να βρει κόμματα που θα τον στηρίξουν στην κυβέρνηση.

Κανένα μεμονωμένο κόμμα δεν κερδίζει αρκετές έδρες για να κυβερνήσει μόνο του, και τρία μεγάλα κόμματα πίσω του έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τον κ. Wilders.

Τo αρχικό φαβορί για να κερδίσει την κούρσα, οι κεντροδεξιοί φιλελεύθεροι υπό την νέα ηγέτη τους Dilan Yesilgöz, πήραν την τρίτη θέση.

Το αποτέλεσμα έχει προκαλέσει σοκ σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Ολλανδία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη αυτού που έγινε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βίλντερς θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ, που ονομάστηκε «Nexit», αν και αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει εθνική διάθεση να το κάνει.

Δεσμεύτηκε χθες να “επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς”, σε μια πρώτη αντίδραση

“Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα”

Ο Βίλντερς κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV “δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί”.

“Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν”, υπογράμμισε.

“Οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι ο λαός θα μπορέσει να ανακτήσει τη χώρα του και ότι θα διασφαλίσουμε να μειωθεί το τσουνάμι των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης”, πρόσθεσε ο Βίλντερς ενώπιον των ενθουσιωδών υποστηρικτών του στη Χάγη.

Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί της Ευρώπης

Η επικεφαλής του γαλλικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (άκρα δεξιά) Μαρίν Λεπέν «συνεχάρη» τον Χέερτ Βίλντερς και την παράταξή του, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), για τη «θεαματική επίδοσή» τους στις βουλευτικές εκλογές.

«Συγχαρητήρια στον Χέερτ Βίλντερς και στο PVV για τη θεαματική επίδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων. Λόγω του ότι οι λαοί αρνούνται να δουν τον εθνικό πυρσό να σβήνει η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη», ανέφερε η κυρία Λεπέν μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο επίσης ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, πνέουν «άνεμοι της αλλαγής», μετά τη νίκη της άκρας δεξιάς του Χέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία. «Οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του συνταγμένη στα αγγλικά στο X (το πρώην Twitter), προσθέτοντας: «Συγχαρητήρια στον Χέερτ Βίλντερς για τη νίκη του» στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο ακροδεξιός αντι-ισλαμιστής αρχηγός του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ολλανδία με τους Βίκτορ Όρμπαν και Μαρί Λεπέν να σπεύδεοουν να τον συγχαρούν.

Ο εθνικιστής δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι κατ’ αυτόν πνέουν «άνεμοι της αλλαγής», μετά τη νίκη της άκρας δεξιάς του Χέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη στην Ολλανδία.

Το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) οδεύει σε άνετη νίκη, αναμένεται να καταλάβει 35 έδρες στην επόμενη ολλανδική Βουλή, έναντι 25 της συμμαχίας κεντροαριστεράς-οικολόγων του Φρανς Τίμερμανς και 24 του κεντροδεξιού VVD, υπέδειξε δημοσκόπηση εξόδου του ινστιτούτου Ipsos, αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται πολιτικός σεισμός στη βορειοευρωπαϊκή χώρα που ενδέχεται να γίνει αισθητός σ’ όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

«Οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ», έκρινε ο Βίκτορ Όρμπαν σε ανάρτησή του συνταγμένη στα αγγλικά στο X (το πρώην Twitter), προσθέτοντας: «Συγχαρητήρια στον Χέερτ Βίλντερς για τη νίκη του» στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Η επικεφαλής του γαλλικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (άκρα δεξιά) Μαρίν Λεπέν «συνεχάρη» σήμερα τον Χέερτ Βίλντερς και την παράταξή του, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), για τη «θεαματική επίδοσή» τους στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ολλανδία χθες Τετάρτη.

Το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό κόμμα οδεύει σε άνετη νίκη, αναμένεται να καταλάβει 35 έδρες στην επόμενη ολλανδική Βουλή, έναντι 25 της συμμαχίας κεντροαριστεράς-οικολόγων του Φρανς Τίμερμανς και 24 του κεντροδεξιού VVD, υπέδειξε δημοσκόπηση εξόδου του ινστιτούτου Ipsos, αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται πολιτικός σεισμός στη βορειοευρωπαϊκή χώρα που ενδέχεται να γίνει αισθητός σ’ όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

«Συγχαρητήρια στον Χέερτ Βίλντερς και στο PVV για τη θεαματική επίδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων. Λόγω του ότι οι λαοί αρνούνται να δουν τον εθνικό πυρσό να σβήνει η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη», ανέφερε η κυρία Λεπέν μέσω X (του πρώην Twitter).

Mε πληροφορίες από bbc.com

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X