Διεθνή

Το ΔΝΤ φοβάται κοινωνικές αναταραχές τον χειμώνα

Το ΔΝΤ φοβάται κοινωνικές αναταραχές τον χειμώνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την προαναφερόμενη προειδοποίηση απηύθυνε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου  η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθώς λόγω της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων είναι ήδη «τρομακτικές» οι οικονομικές συνέπειες οι οποίες υποδαυλίζουν τους φόβους για περαιτέρω ύφεση και άνοδο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΔΝΤ, λόγω της τωρινής κατάστασης της οικονομίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξισορροπήσει προσεκτικά τον αγώνα της κατά του πληθωρισμού, «με γνώμονα την ανάγκη να διατηρηθεί η οικονομία σε λειτουργία».

«Σίγουρα υπάρχει φόβος ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν πρόκειται για ύφεση, ότι θα νιώσουμε ότι θα έχουμε ύφεση αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. «Και αν η μητέρα φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά σκληρός, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές», προειδοποίησε.

Καταπολέμηση του πληθωρισμού

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι επίμονες στη μάχη κατά του γενικευμένου πληθωρισμού», είπε, παραδεχόμενη ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρυσι ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνόταν.

Όπως τόνισε «ο πληθωρισμός είναι πεισματάρης, είναι πιο ευρείας βάσης απ’ ό,τι νομίζαμε (…) και (…) χρειαζόμαστε οι κεντρικοί τραπεζίτες να είναι το ίδιο πεισματάρηδες στην καταπολέμησή του, όπως ήταν ο πληθωρισμός».

Εάν η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική λειτουργήσουν σωστά, το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι λιγότερο επώδυνο, όπως δήλωσε, σημειώνοντας ότι εάν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι επαρκώς στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «εχθρός της νομισματικής πολιτικής, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες διαμαρτύρονται ήδη για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι τιμές στην ενέργεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χθεσινή διαμαρτυρία Ιταλών κτηνοτρόφων στην πόλη Καζέρτα οι οποίοι ξεσηκώθηκαν με τα τρακτέρ τους, καθώς αναγκάστηκαν να σφάξουν 140.000 βοοειδή λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές και στην ενέργεια, ενώ το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται πανευρωπαϊκή διαδήλωση κατά των αυξήσεων. Επίσης,  δεν λείπουν και διαδηλώσεις Γερμανών αγροτών κατά των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X