Διεθνή

Τσαβούσογλου: «Απασφάλισε» ενάντια σε ΗΠΑ και Ελλάδα για F-35 και S-400!

Τσαβούσογλου: «Απασφάλισε» ενάντια σε ΗΠΑ και Ελλάδα για F-35 και S-400!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω εντάσεων και πολέμου δηλώσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον με αφορμή τους ρωσικούς πυραύλους S-400, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του, άφησε αιχμές τόσο κατά των Αμερικανών όσο και κατά της Ελλάδας.

Τα… πυρά του Τσαβούσογλου

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε έντονο ύφος διερωτάται γιατί γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση για τους S-400 στην Τουρκία αφού και η Ελλάδα έχει τους S-300, ενώ “απείλησε” τους Αμερικανούς, αφήνοτας στο “κενό” τόσο τα stealth μαχητικά F-35 όσο και τους πυραύλους Patriot.

Ειδικότερα, ο ίδιος δήλωσε πως “είναι παράλογο να αμφισβητηθεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμφωνίας S-400 με τη Μόσχα, ειδικά όταν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ [εννοώντας την Ελλάδα] διαθέτουν ρωσικούς πυραύλους S-300 και αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ιδιότητά τους ως κράτη – μέλη της Συμμαχίας”.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήμτα αεροπορικής άμυνας δεν θέτουν ζήτημα συμβατότητας με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν είχε λάβει θετική απάντηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με την πρότασή της να συγκροτήσει μια κοινή ομάδα εργασίας για να εξετάσει την προγραμματισμένη αγορά των S-40 και να θέσει υποψίες για ασυμβατότητα ή ζήτημα ασφάλειας.

Ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν έμεινε εκεί, αφού “απείλησε” ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει περισσότερους S-400 ή άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας αν οι ΗΠΑ αρνηθούν πλέον να τους πουλήσουν τα συστήματα Patriot και η Άγκυρα θα πρέπει να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες αλλού.

Τέλος επισήμανε ότι η Τουρκία θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς, μέχρι να είναι η ίδια ικανή να κατασκευάσει το δικό της, αντί για το πρόγραμμα του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, αφήνοντας έκθετους τους Αμερικανούς.

Πηγή: Daily Sabbah  / Anadolu

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X