Διεθνή

Washington Post: Κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση 70 ομήρων Ισραήλ-Χαμάς

Washington Post: Κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση 70 ομήρων Ισραήλ-Χαμάς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ισραήλ-Χαμάς: Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου λέει Ισραηλινός αξιωματούχος. Θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός ημερών

Το Ισραήλ και η Χαμάς ολοκληρώνουν μία συμφωνία που θα απελευθέρωνε δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά στην πλειοψηφία τους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο. Η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός ημερών εάν επιλυθούν οι τελικές λεπτομέρειες, είπε.

«Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας είναι κατανοητό», εξήγησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος σε συνέντευξή του, ζητώντας ανωνυμία για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα. Η δοκιμαστική συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών από το Ισραήλ ομαδικά, ταυτόχρονα με Παλαιστίνιες γυναίκες και νέους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ επιθυμεί την απελευθέρωση και των 100 γυναικών και παιδιών που έχουν απαχθεί από το Ισραήλ, αλλά ο αρχικός αριθμός είναι πιθανό να είναι μικρότερος. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει 70 γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με δήλωση ενός εκ των αξιωματούχων της ομάδας στο κανάλι Telegram. Ο αριθμός των Παλαιστινίων γυναικών και νέων που μπορεί να απελευθερωθούν είναι ασαφής, αλλά ένας Άραβας αξιωματούχος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχαν τουλάχιστον 120 στη φυλακή.

Μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ίσως πέντε ημερών θα συνόδευε την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. Αυτή η εκεχειρία θα επέτρεπε την ασφαλή μετακίνηση των Ισραηλινών αιχμαλώτων. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει περισσότερη διεθνή βοήθεια σε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα με στόχο να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση , εξήγησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συμφωνία ομήρωντην Κυριακή, εκφράζοντας προσωπική «εκτίμηση» στον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, που ενήργησε ως μεσολαβητής με τη Χαμάς. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X