Ελλάδα

Ακραία πρόκληση Τσαβούσογλου: Η μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν τουρκική

Ακραία πρόκληση Τσαβούσογλου: Η μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν τουρκική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Τουρκική» αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δυναμιτίζοντας εκ νέου το κλίμα στα ελληνοτουρκικά.

Τη στιγμή που επανεκκίνησαν οι συζητήσεις των στρατιωτικών κλιμακίων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Αθήνας και Άγκυρας, ο κ. Τσαβούσογλου έβαλε.. φωτιά, γράφοντας στο Twitter ότι «Ο πρόεδρος (σ.σ ο Προκόπης Παυλόπουλος) της χώρας που θεωρείται λίκνο της Δημοκρατίας αποκάλεσε και πάλι τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα. Παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ό, τι κι αν λέτε, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει τουρκική».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι καθημερινές προκλήσεις με παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Άρχισε τη Δευτέρα η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης 

 

Αθήνα και Άγκυρα άρχισαν και πάλι από χθες Δευτέρα τις συζητήσεις των στρατιωτικών κλιμακίων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέσα σε κλίμα καχυποψίας που δημιούργησαν οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών. Όπως είπε πάντως χθες ο υπουργός Άμυνας, για να έχουν νόημα αυτού του είδους οι διαδικασίες θα πρέπει να διεξάγονται σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και μείωσης της έντασης.

Η έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης  μεταξύ αξιωματικών και εμπειρογνωμόνων των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας έχει στόχο την αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών ώστε να αποφεύγονται κρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν τις δυο χώρες σε επεισόδια.

Αρχικά οι κοινές επιτροπές στρατιωτικών συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες θα κάνουν μια αποτίμηση των προηγούμενων συναντήσεων και θα επιδιώξουν τη συνέχιση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα προτείνει μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα και τη δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Έβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ΜΟΕ, η Αθήνα θα επαναλάβει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Δείτε ακόμη:

Αμερικανοί Πρόσκοποι: Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X