Αναλύσεις

Η αλλεργία ΣΥΡΙΖΑίων στην κριτική και οι ολέθριες συνέπειες

Η αλλεργία ΣΥΡΙΖΑίων στην κριτική και οι ολέθριες συνέπειες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

“Κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας” αν πούμε πως η αυτοκριτική ανοίγει το παράθυρο, ώστε να εντοπιστούν λάθη και να διορθωθούν και η κριτική αποτελεί ερέθισμα για σκέψη και δημιουργικό συλλογισμό.

Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχουν αλλεργία και στο πρώτο και προπαντός στο δεύτερο. Λες και κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, είναι άμεμπτοι, αλάνθαστοι και δεν ξέρω κι΄ εγώ τι άλλο.

Εχουμε υπόψη μας δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι του Πάνου Σκουρλέτη. Οχι μόνο δεν έκανε αυτοκριτική για την πλήρη απουσία του κόμματος στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά παρασκηνιακά επιτέθηκε σε αρθρογράφους οι οποίοι του έκαναν κριτική για τις ευθύνες τους ως γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιχείρημα είναι πως οι εν λόγω δημοσιογράφοι επιχειρούν να αναμιχθούν στα εσωτερικά του κόμματος. Το εύκολο δηλαδή επικοινωνιακό κόλπο για να βάλει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος απέναντι στους δημοσιογράφους αυτούς. Αντί να καθίσει και να σκεφτεί, αυτός και ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός, τι έκαναν λάθος και να το διορθώσουν, επιδίδονται σε ένα ανόητο κυνήγι, όχι μαγισσών, αλλά δημοσιογράφων. Οι οποίοι μάλιστα δεν είναι απέναντι από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι ούτε κομματικά στρατιωτάκια.

Το δεύτερο κρούσμα, το οποίο εκδηλώθηκε μάλιστα δημόσια, προέρχεται από τη Ρένα Δούρου. Η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής είπε: «Είναι καιρός τώρα που διάφοροι δημοσιογράφοι εν όψει συνεδρίου επιδίδονται στη συγγραφή άρθρων παρέμβασης ωσάν να είναι κριτές στο SYRIZA‘S NEXT TOP MODEL. Το θετικό είναι ότι κριτική επιτροπή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοί αλλά ο κόσμος που αγωνιστήκαμε μαζί. Κάντε μας τη χάρη λοιπόν». Ποιοι και ποια χάρη να σας κάνουν κυρία Δούρου;

Οποία λανθασμένη προσέγγιση, ιδίως την εποχή που υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει άνοιγμα στην κοινωνία, επιχειρεί διεύρυνση και έκφραση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και πολιτικών απόψεων και αντιλήψεων.

Η ανυπαρξία αντοχής και ανεκτικότητας στην κριτική ερμηνεύεται ως παρέμβαση. Ο Ρένα Δούρου, Πάνος Σκουρλέτης και όσοι εμφορούνται από παρόμοιες αντιλήψεις, δεν αντιλαμβάνονται ότι ο δημοσιογράφος απευθύνεται στους αναγνώστες του και έχει καθήκον και υποχρέωση να τους ενημερώσει και να τους καταστήσει κοινωνούς, απόψεων, θέσεων, καταστάσεων και προβλημάτων. Εχει καθήκον να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του και ας ενοχλούνται εκείνοι που βλέπουν παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Η στάση τους αυτή αποδεικνύει ότι δεν έκαναν καμία αυτοκριτική για τη συμπεριφορά τους απέναντι στον Τύπο και τους δημοσιογράφους όσο ήταν κυβέρνηση. Δεν είδαν τα λάθη, τις παραλείψεις και την εντελώς λανθασμένη επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό κόστισε την ήττα τους στις εκλογές.

Αν δε, συνεχίσουν έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία με την επικοινωνιακή κυριαρχία που διαθέτουν θα κάνουν πάρτι. Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλάξτε μυαλά και μη βλέπετε εχθρούς ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Η κριτική είναι απαραίτητη. Είναι στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας και δημοκρατίας. Αν δεν την αντέχετε θα πληρώσετε άλλο ένα ολέθριο λάθος… Δυστυχώς όχι μόνο εσείς, αλλά και οι πολίτες που σας εμπιστεύονται και σας ψηφίζουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X