Ελλάδα

Λέσβος: Από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Λέσβος: Από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της σίτισης και της στέγασης των προσφύγων και των μεταναστών, μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια, αναδεικνύεται στο επίκεντρο της πραγματικότητας στη Λέσβο.

«Πρόχειρη λύση» στο πεδίο βολής της Λέσβου

Σκηνές ξεφορτώθηκαν στο πεδίο βολής της Λέσβου από ελικόπτερο τύπου Σινούκ, το πρωί της Παρασκευής (11/09), καθώς -όπως φαίνεται- εκεί θα φιλοξενηθούν, έστω και προσωρινά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφυγαν από το κατεστραμμένο ΚΥΤ στη Μόρια.

Το πεδίο βολής της Λέσβου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ, όπου πλήθος από πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει σκηνές και έχουν απλώσει υπνόσακους στα πλάγια του δρόμου, αναζητώντας λίγη σκιά στις κλούβες της αστυνομίας.

Αναφερθείς στο πού θα οδηγηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εγκατέλειψαν όπως-όπως το ΚΥΤ της Μόριας, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, είχε δηλώσει ότι θα ακολουθηθεί μια «πρόχειρη λύση».

Συγκεκριμένα, ο Μουτζούρης, μιλώντας στο Sputnik, δεν είχε αποκλείσει τη μεταφορά των ανθρώπων στο πεδίο βολής ή σε κάποιο άλλο, πιο ερημικό σημείο.

Αυτοσχέδιος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ

Την ώρα που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα το σχέδιο αποκατάστασης της στέγασης των προσφύγων και των μεταναστών που έφυγαν από το κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας, στο Καρά Τεπέ στήθηκε ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός σε τραγικές συνθήκες.

Πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Ένταση επικράτησε, το μεσημέρι της Παρασκευής (11/09), στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν να φύγουν από το σημείο και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι.

Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών έπειτα από την φωτιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ελλάδας στη Μόρια, Λέσβος, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ενώ είχαν σχηματίσει μια τεράστια ουρά για το συσσίτιο που θα μοιραζόταν, άρχισε να προκαλείται ένταση και η ουρά έγινε πορεία διαμαρτυρίας προς τις κλούβες που έχουν αποκλείσει τον δρόμο, ο οποίος διασχίζει το Καρά Τεπέ για να μην τους επιτρέψουν να φύγουν.

Πορεία διαμαρτυρίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Αθήνα

Με κεντρικό σύνθημα «Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά», αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Βικτωρίας, το απόγευμα της Παρασκευής (11/09), ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα που υπογράφουν αριστερές οργανώσεις και στέκια μεταναστών. Μάλιστα, όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στη Βουλή, μία ομάδα έριξε φωτοβολίδα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, μπροστά από τους Εύζωνες.

Μεγάλος αριθμός «γρήγορων» τεστ αντιγόνων κορονοϊού στη Λέσβο

Γρήγορα τεστ εξέτασης αντιγόνων κορονοϊού παρελήφθησαν, την Παρασκευή (11/09), στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα. Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία προμηθεύτηκε ο ΕΟΔΥ με χορηγία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ και τα οποία «κατατάσσουν τη χώρα μας μεταξύ των πρώτων χωρών διενέργειας τεστ ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη», όπως είπε ο Αρκουμανέας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X