Διεθνή

Παρίσι -Κατασκοπευτικό «θρίλερ»: Αυτός είναι ο Πατρινός επιχειρηματίας που συνέλαβε το FBI για «συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας»

Παρίσι -Κατασκοπευτικό «θρίλερ»: Αυτός είναι ο Πατρινός επιχειρηματίας που συνέλαβε το FBI για «συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παρίσι -Κατασκοπευτικό «θρίλερ»: Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της σύλληψης Έλληνα επιχειρηματία στο Παρίσι από τις αμερικανικές Αρχές για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Ειδικότερα, ο Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη  στο Παρίσι στις 9 Μαΐου με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Πρόκειται για τον Νικόλαο Μπογονικολό, ιδιοκτήτη της Aratos Group, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση, εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κατά του Έλληνα επιχειρηματία ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για κατασκοπεία και λαθρεμπόριο.

Ο Νίκος Μπογονικολός – με καταγωγή από την Πάτρα – είναι ιδιοκτήτης της Aratos Group (ιδρύθηκε το 2003) και συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 όπου παραμένει υπό κράτηση, την ώρα που γίνονται συζητήσεις για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο επιχειρηματίας φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας.

Στην Aratos Group ανήκουν αρκετές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία. Οι συγκεκριμένες εταιρίας αναφέρουν ότι έχουν εμπειρία σε θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», την «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και τις τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα.

Ο Νίκος Μπογονικολός έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain» και σύμφωνα με το FBI έχει σπουδές στα μαθηματικά, καθώς και διδακτορικό από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα, δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα και πριν από μερικά χρόνια είχε εμπλακεί και στον χώρο του μπάσκετ ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών, την περίοδο που αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία. Είχε ασχοληθεί με την ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ, αλλά και την ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου.

Οπως αναφέρει το pelop.gr μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε ότι έχει εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

«Είχε διπλές συναλλαγές, συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες »
«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις. «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ.

«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Μάθιου Ολσεν (Matthew G. Olsen) από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Δεν θα ανεχθούμε όσους θα παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Εκτός από τον Μπογονικολό, για ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες υποθέσεις συνελήφθησαν στην Αριζόνα οι Ρώσοι υπήκοοι Ολεγκ Σερτζέγεβιτς Πατσούλυα (Oleg Sergeyevich Patsulya) και Βασίλη Σερτζέγεβιτς Μπεσέντιν (Vasilii Sergeyevich Besedin), και οι Κινέζοι υπήκοοι Γουεϊμπάο Γουάνγκ (Weibao Wang) και Λίμινγκ Λι (Liμing Lee), σε Καλιφόρνια και Καναδά αντίστοιχα.

 Πολύ γνωστός και στην Ελλάδα

Ο Νίκος Μπογονικολός έχει καταγωγή από την Πάτρα και είναι ιδιοκτήτης της Aratos Group (ιδρύθηκε το 2003). Συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση ενώ γίνονται συζητήσεις για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Στην Aratos Group ανήκουν αρκετές εταιρείες με έδρα σε Ελλάδα και Ολλανδία, οι οποίες έχουν εμπειρία σε θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», την «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και τις τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται στα κρυπτονομίσματα.

Ο Νίκος Μπογονικολός έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain» ενώ σύμφωνα με το FBI είναι κάτοχος πτυχιακού και διδακτορικού από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, με σπουδές στα μαθηματικά.

Μόνιμος κάτοικος Αθηνών τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Μπογονικολός δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα ενώ στο παρελθόν είχε εμπλακεί και στον χώρο του μπάσκετ ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών, όταν αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία ενώ είχε ασχοληθεί και τις ομάδες βόλεϊ του ΠΑΟΚ και μπάσκετ του Παγκρατίου.

Σύμφωνα με το pelop.gr μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε πως έχει εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Λαθρεμπόριο τεχνολογιών

Ο Μπογονικολός φέρεται από το 2017 να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την καταγγελία. Πρόκειται για προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα στάλθηκαν εκ νέου στη Ρωσία κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ. Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X