Ελλάδα

Πότε πληρώνονται οι εισφορές για αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης!

Πότε πληρώνονται οι εισφορές για αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα προθεσμία (μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου) έχουν όσοι έκοψαν απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης εντός του Φεβρουαρίου, για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Τι ισχύει με τις εισφορές

Οι εισφορές ανέρχονται στο 20,28% (13,33% για σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη) και υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, μετά την παρακράτηση φόρου 20% και τέλος χαρτοσήμου 3,6%.

Με άλλα λόγια, δεν ισχύει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς και το ποσοστιαίο ασφάλιστρο εφαρμόζεται στην όποια καθαρή αμοιβή. Αντίθετα ισχύει το ανώτατο πλαφόν στο ασφαλιστέο εισόδημα, που είναι πλέον στις 6.500 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι εισφορές παρακρατούνται και αποδίδονται στο Ταμείο από τον εκάστοτε υπόχρεο εκδότη του τίτλου κτήσης, δηλαδή τον «εργοδότη», ο οποίος  θα πρέπει να απογραφεί στο Μητρώο του ΕΦΚΑ, όπως επίσης και το πρόσωπο που θα αμειφθεί με τίτλο κτήσης.

Οι νέες ρυθμίσεις έχουν εφαρμογή σε συμβάσεις που καταρτίζονται από 1.2.2019 και μετά, και σε παραστατικά που εκδίδονται μετά την ημερομηνία αυτή, στις περιπτώσεις προφορικής συμφωνίας. Ο χρόνος ασφάλισης λογίζεται ως χρόνος στον π. ΟΑΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως με τίτλο κτήσης μπορούν να αμείβονται με έως 10.000 ευρώ ετησίως πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση απεικόνισης συναλλαγών στη ΔΟΥ και παρέχουν τις υπηρεσίες τους ευκαιριακά.

Η απογραφή και οι εισφορές

Η διαδικασία απογραφής προβλέπει πως τα πρόσωπα που θα αμειφθούν με τίτλο κτήσης  υποχρεούνται να απογραφούν στο Ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του «Αμειβόμενου με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών», ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη απογραφεί ή όχι για άλλη δραστηριότητα. Αρμόδια για την απογραφή είναι η υπηρεσία του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου.

Για την απογραφή απαιτείται η υποβολή αντιγράφου σύμβασης ή, στις περιπτώσεις προφορικής συμφωνίας, Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία δηλώνεται η πρόθεση παροχής υπηρεσιών αμειβόμενου με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οδηγίες… προστασίας για την πρώτη κατοικία! Βήμα – βήμα πώς θα κάνετε την αίτηση!

Έως ότου δημιουργηθεί η νέα ηλεκτρονική αυτοματοποιημένη βεβαίωση, θα εκδίδεται η γενική βεβαίωση απογραφής και θα συμπληρώνεται χειρόγραφα η λεκτική περιγραφή «Αμειβόμενος με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο αμειβόμενος παραδίδει αντίγραφο της βεβαίωσης απογραφής στον εκδότη/ες του  παραστατικού/ών.

Ακολούθως, οι «εργοδότες» (εκδότες του παραστατικού) πρέπει να είναι απογεγραμμένοι στο Μητρώο Εργοδοτών του ΕΦΚΑ (π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και να τους έχει αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ).

Αν δεν είναι απογεγραμμένοι, θα πρέπει με την υπογραφή της σύμβασης να προβούν σε απογραφή στον ΕΦΚΑ και να υποβάλλουν αντίγραφο της σύμβασης ή του παραστατικού.

Οι ήδη απογεγραμμένοι εργοδότες θα συμπεριλαμβάνουν τους αμειβόμενους με τίτλο κτήσης στην ΑΠΔ που υποβάλλουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X