Ελλάδα

Ζαχαρίας Ιμάμ: Ποιος είναι ο 18χρονος Σύρος που βρέθηκε στη Βουλή με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Ζαχαρίας Ιμάμ: Ποιος είναι ο 18χρονος Σύρος που βρέθηκε στη Βουλή με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο 18χρονος νέος από τη Συρία, Ζαχαρίας Ιμάμ, ζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και κατάφερε να εισέλθει με υψηλό βαθμό στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, όμως οι γονείς του ήρθαν ως μετανάστες στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Όντας μαθητής επαγγελματικού λυκείου, από το οποίο αποφοίτησε με βαθμό απολυτηρίου 19,6 και βαθμό πτυχίου 19,8, ο Ζαχαρίας Ιμάμ έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για τη μηχανολογία. Στις πανελλαδικές εξετάσεις κατάφερε να συγκεντρώσει 19.055 μόρια, γράφοντας τρία 20 και ένα 14 και πέτυχε την εισαγωγή του στη σχολή των ονείρων του, τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Διάβασα πολύ, το διάβασμα είναι απαραίτητο, αλλά το σύστημα και η μεθοδικότητα είναι το μυστικό της επιτυχίας», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όταν διάβαζε, είχε για συντροφιά του τη τζαζ μουσική, η οποία «με βοήθησε να ξεπεράσω το άγχος και την κάθε δυσκολία με την οποία ερχόμουν αντιμέτωπος», λαμβάνοντας από την οικογένειά του ως δώρο ένα σαξόφωνο για την επιτυχία του. Γιατί επέλεξε τη ναυπηγική «Όταν ήμουν μικρός καθόμουν δίπλα στη θάλασσα και ονειρευόμουν πως αν αφήσω ένα κομμάτι ξύλο, αυτό θα μπορούσε να φτάσει στη Συρία, όπου βρίσκονταν οι συγγενείς μου και αυτό το θεωρούσα μαγικό».

Προσθέτει πάντως ότι «δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξαναχτίσω τη Συρία, αλλά η Συρία έχει θάλασσα και ελπίζω να μπορέσω να κάνω κάτι γι’ αυτή. Μπορεί αυτό το μικρό ξύλο, που σκεφτόμουν να στείλω δια θαλάσσης όταν ήμουν μικρός, να είναι κάποιο πλοίο που θα ναυπηγήσω».

Παράλληλα, δεν ξεχνάει τη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα λέγοντας ότι «πρώτα πρέπει να εξοφλήσω έστω και ένα μικρό μέρος από το χρέος μου στην Ελλάδα για όσα πρόσφερε σε εμένα, την αδελφή μου και στους γονείς μου. Θέλω να υπηρετήσω σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, σε φρεγάτα» και προσθέτει:

«Θέλω να ασχοληθώ με τα κοινά και να κάνω κάτι για την κοινωνία». Από μικρός δουλεύει δίπλα στον πατέρα του για να τον βοηθήσει «Μπορώ να πω ότι η δουλειά με ώθησε ακόμα περισσότερο στο διάβασμα και με έκανε να βάλω στόχους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει ότι με τη δουλειά «απέδειξα στον εαυτό μου ότι είμαι ικανός, ένιωσα την δύναμη της δημιουργίας, τη χαρά του να είμαι χρήσιμος και να με υπολογίζουν οι άλλοι, εκεί διαμόρφωσα το χαρακτήρα μου. Μέσα από τη δουλειά ένιωσα σπουδαίος, σημαντικός και κατάλαβα ότι μπορώ να πετύχω τα πάντα».

Δείτε ακόμη:

Επικεφαλής μπάρμπεκιου στα Διαβατά: Δεν είναι και τόσο εξαθλιωμένοι-πετάνε φαγητά που τους δίνουν, έχουν iPhone

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X