Επέστρεψε πέτρες που είχε κλέψει από την Ακρόπολη

Η Γκρέτα Καματερός, η επικεφαλής του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο facebook ότι έλαβε ένα πακέτο πριν από λίγο καιρό, το οποίο περιείχε ένα σακουλάκι με τέσσερις πέτρες από την Ακρόπολη και ένα ιδιόχειρο σημείωμα.

«Μόλις έλαβα αυτή την επιστολή. Το περιεχόμενό μου έφερε δάκρυα στα μάτια. Θα τις παραδώσουμε σήμερα στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης» γράφει η επικεφαλής του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη.

Ο άγνωστος αποστολέας έγραφε στο σημείωμα:

«Ζητάω συγγνώμη. Τις πήρα από ένα μονοπάτι στην Ακρόπολη, στην Έλλαδα, πριν από πολλά χρόνια. Παρακαλώ να τις επιστρέψετε».
Ο επισκέπτης της Ακρόπολης θα σκέφτηκε ότι θα είναι πολύ προτιμότερο να έχει τη συνείδησή του καθαρή, παρά ένα πολύτιμο σουβενίρ στο συρτάρι του. Και προχώρησε σε μία κίνηση, που αν μη τι άλλο διδάσκει ήθος…
Υπενθυμίζεται, ότι σημαντική παράμετρος που πρέπει να ελέγχεται στους χώρους των μνημείων είναι οι άνθρωποι που αδιαφορούν για την ιστορική, αισθητική ή αρχαιολογική αξία εκθεμάτων και μνημείων. Αποτέλεσμα αυτού οι κλοπές, τα χαραγμένα ονόματα και συνθήματα ή αποτυπωμένα με σπρέι[…]
Δυστυχώς η περίφραξη δεν είναι δυνατή πάντα αλλά ούτε και η φύλαξη. Μόνο οι μουσειακοί και οι στεγαζόμενοι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να ελέγχονται πλήρως. Εκεί τα εκθέματα είναι προστατευμένα από κάθε περιβαλλοντικό παράγοντα φθοράς και οι συνθήκες φύλαξης είναι ελεγχόμενες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ