Eretikoi στίχοι

Κόκκινα δάνεια: Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών

Κόκκινα  δάνεια: Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές τείνει να εξελιχτεί το θέμα του νέου νόμου για τα κόκκινα  δάνεια.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη ρύθμιση που συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι τράπεζες. Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του η κυβέρνηση αρνείται την εξαίρεσή τους, για τέσσερις λόγους:

Ο πρώτος λόγος έχει έναν πολύ ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Η υποχώρηση θα σημάνει πως συνεχίζεται η εποχή της μνημονιακής επιβολής και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν θα πείθει τους πολίτες. Και ως γνωστόν αυτός είναι μία από τις κεντρικές θέσεις της κυβέρνησης. Αν ακυρωθεί το κόστος θα είναι σημαντικό. Αν η κυβέρνηση κοντράρει, θα κερδίσει πολιτικούς πόντους.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η ρύθμιση, όπως την παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup δεν δημιουργεί προβλήματα στις τράπεζες.

Ο τρίτος λόγος είναι πως η προστασία των επιχειρηματικών δανείων είναι που «κάνει τη διαφορά» σε σχέση με τους προϋπάρχοντες νόμους.

Τέλος, οι δανειολήπτες-επιχειρηματίες που έβαλαν υποθήκη την πρώτη κατοικία αποτελούν την ειδική κοινωνική κατηγορία, των μικροεπιχειρηματιών. Πρόκειται για κατηγορία στην οποία θέλει να απευθυνθεί το κυβερνών κόμμα εν όψει εκλογών.

Το συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει είτε εγκριθεί, είτε όχι η δόση του ενός δισεκατομμυρίου.

Με την κίνησή της αυτή για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση στέλνει, λένε παράγοντες, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Διαμηνύει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει και στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τα ταμεία και την εφορία.

Εξάλλου, η μεγάλη αντίδραση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X