Επιστήμη

Κορονοϊός: Ο Έλληνας δισεκατομυριούχος Γιώργος Γιανκόπουλος κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου (pics)

Κορονοϊός: Ο Έλληνας δισεκατομυριούχος Γιώργος Γιανκόπουλος κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ανακαλύψουν είτε το φάρμακο, είτε το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Με περισσότερα από 4.000.000 κρούσματα του ιού σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 280.000 θανάτους το εμβόλιο αποτελεί την ελπίδα όλου του κόσμου, ώστε να ανακοπεί η πορεία αυτού του τρομακτικού ιού. Πλέον, υπάρχει πιθανότητα η λύση να έρθει από έναν Έλληνα.

STS 1976 9th place George Yancopoulos | Society for Science & the ...

 

Ο λόγος για τον Γιώργο Γιανκόπουλο, Ελληνοαμερικανό επιστήμονα και πολυεκατομμυριούχο, συνιδρυτή της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΚΟΠΟΥΛΟΣ - Ένας από τους πιο επιτυχημένους επιστήμονες ...

Η εταιρεία βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του Έμπολα και έτσι πριν από λίγο καιρό οι αρχές των ΗΠΑ ανέθεσαν στη Regeneron τη μελέτη για τη δημιουργία ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο 61χρονος επιστήμονας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τόνισε πως οι κλινικές μελέτες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και δεν αποκλείεται μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, θα μπορούσε το εμβόλιο αυτό να χορηγηθεί σε ασθενείς από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πρωτοσέλιδο Made in Greece: Στους New York Times πάλι ο Γιώργος ...

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες έχουν απομονώσει εκατοντάδες αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό και τα διαχωρίζουν καθώς και αντισώματα που απομονώνονται από ανθρώπους που έχουν θεραπευθεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα «κοκτέιλ» θεραπείας.

Dr. Yancopoulos on the Coronavirus: Changing the Course of History ...

Ποιος είναι ο Γιώργος Γιανκόπουλος

Σύμφωνα με το ellines.com, ο Γιώργος Γιανκόπουλος -επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories- γεννήθηκε το 1959

Ο ελληνικής καταγωγής από την Καστοριά επιστήμονας έχει συμβάλλει στη δημιουργία επτά εγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς και μίας τεχνολογικής πλατφόρμας σχεδιασμένης για να ανακαλύψει πολλά ακόμα.

Ειδικότερα,ο παππούς του, Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά πριν την απελευθέρωσή της (1912) από τους Τούρκους. Κατάφερε να δραπετεύσει στην Αυστρία, όπου μάλιστα έμαθε μόνος του τη γερμανική γλώσσα και πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες. Η εκπαίδευσή της διακόπηκε αναγκαστικά, όμως επέστρεψε στο σχολείο στα 60 της! Μάλιστα, αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της.

Ο ίδιος αποφοίτησε έχοντας αριστεύσει στη Σχολή Επιστημών του Μπρονξ. Ενώ πήρε το πτυχίο και το διδακτορικό του και από το Πανεπιστήμιο Columbia, μόλις στα 28 του χρόνια έγινε καθηγητής Βιολογίας.

«Ο κύριος λόγος που πήγα στο Λύκειο των Επιστημών του Μπρονξ ήταν επειδή ο τίτλος του είχε τη λέξη “επιστήμη” μέσα», λέει ο ίδιος. Ήθελε να γίνει επιστήμονας.

Ο πατέρας του -που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και είχε κάνει πολλές δουλειές για να τους μεγαλώσει- έλεγε, σύμφωνα με το ellines.com, ότι δεν είχε κάνει τόσες θυσίες για να γίνει ο γιος του ένας ακαδημαϊκός ερευνητής με χαμηλή αμοιβή. Πίστευε ότι θα έπρεπε να γίνει γιατρός. Ο Γιανκόπουλος ξεκίνησε από μια start-up εταιρία που είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει πιθανές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Η εταιρεία αυτή μετέπειτα έγινε γνωστή σαν Regeneron.

Columbia Spectator Article Featuring George Yancopoulos

Columbia Spectator, April 1980

Σήμερα στα 61του χρόνια, ο Γιώργος Γιανκόπουλος, με καθαρή περιουσία 1,2 δισ. δολάρια, είναι ένας από τους 10 δισεκατομμυριούχους της Υγείας που έγιναν πλουσιότεροι κατά την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με το Forbes.

Δείτε ακόμη:

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις για 250.000 συνταξιούχους στις 2 Ιουνίου!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X