Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο Φλωρίδης θα κάνει την Ελλάδα χώρα φυλακισμένων

Ο Φλωρίδης θα κάνει την Ελλάδα χώρα φυλακισμένων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενα εφιαλτικό, ένα οργουελικό σενάριο πλανάται πάνω από την Ελλάδα.Το σενάριο της δημιουργίας μιας χώρας φυλακισμένων. Τον εφιάλτη αποκάλυψε ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Από το υπουργείο αναφέρεται πως το νομοθέτημα με τις αλλαγές στον νέο ποινικό κώδικα έχει ως βασικό στόχο οι ποινές να εκτίονται πραγματικά, ώστε να δοθεί τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας. Η φράση κλειδί στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα είναι πως στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ένα αίσθημα ατιμωρησίας και πως θα πρέπει να δοθεί τέλος. Γιατί υποτίθεται πως οι πολίτες με ένα δρακόντειο νόμο θα αντιληφθούν την μεγάλη αλλαγή και θα πάψουν να παραβαίνουν το νόμο. Δηλαδή θα φοβηθούν. Αφελής και συνάμα λανθασμένη προσέγγιση, γιατί οι κοινωνικές συμπεριφορές δεν πηγάζουν από αυτοματισμούς, αλλά δημιουργούνται από την παιδεία και τις  αξίες που διέπουν και κυριαρχούν σε μία κοινωνία, από το παράδειγμα, αλλά και το αίσθημα δικαίου, αίσθημα που στην Ελλάδα δυστυχώς απουσιάζει, όπως έχουν δείξει έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς. Και να μην ξεχνάμε πως η ελληνική κοινωνία δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς, άρα και τα νομοθετήματά τους.

Επανερχόμενοι στο νομοσχέδιο θα αναφέρουμε ότι προωθούνται:

1.Κοινωφελής εργασία ή μετατροπή σε χρηματική ποινών φυλάκισης από ένα μέχρι δύο έτη.

2. Έκτιση από 30 ημέρες έως έξι μήνες για ποινές φυλάκισης από δύο έως τρία έτη και αναστολή του υπολοίπου της ποινής.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι  ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για «χώρα φυλακισμένων» σε περίπτωση που εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

«Άλλες διατάξεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, άλλες διατάξεις όμως είναι τραγικές. Αυτήν την στιγμή, αν ψηφιστούν αυτές οι προβλέψεις, αυτά που φαντάζεται ο καινούργιος υπουργός, ο κ. Φλωρίδης, δε συνειδητοποιεί ότι είμαστε σε μια χώρα, πρέπει να το καταλάβει όλος ο κόσμος, που τον χρόνο έχουμε τουλάχιστον 200.000 δικαστήρια σε βαθμό πλημμελήματος.»

«Αν από τα δύο χρόνια έως τα τρία χρόνια, φυλακίζονται οι άνθρωποι, για 30 ημέρες έως 6 μήνες, θα μετατρέψουμε μετά τα γήπεδα όλα σε φυλακές. Θα γίνουμε μια χώρα φυλακισμένων. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας υπουργός όπως ο κύριος Φλωρίδης οραματίζεται μια χώρα με πολλές φυλακές.

Η ανάπτυξη δε γίνεται με φυλακές. Είναι τεράστιο θέμα. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τη χώρα σε μια φυλακή. Ο πρωθυπουργός πρέπει να το καταλάβει αυτό, θα γεμίσει φυλακές η χώρα».

Και να μην ξεχνάμε μία βασική αρχή, την αρχή της αναλογικότητας της ποινής με το παράπτωμα και αυτή την ορίζει η κοινωνία και όχι κάποιος  υπουργός. Εφόσον διαταραχτεί, τότε θα ακυρώσει, τον παιδευτικό χαρακτήρα της απονομής της δικαιοσύνης, ενώ δεν θα αποτρέψει τον δικομανή νεοέλληνα από την προσφυγή στα δικαστήρια.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X