Θέμα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αυτοδύναμος Μητσοτάκης τέλος

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αυτοδύναμος Μητσοτάκης τέλος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πριν γράψω για τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και τις πολιτικές εξελίξεις που σηματοδοτεί η δημοσκόπηση της Metron Analysis με το 28% της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να προτάξω ένα περίεργο φαινόμενο. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει ένα χαμηλό ποσοστό σε δημοσκοπήσεις, βροχή πέφτουν οι αναλύσεις για την αδυναμία του να καρπωθεί τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας και κάποιες συνήθως ελαφρές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα.

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Οταν, όμως οι δημοσκοπήσεις δίνουν υψηλά ποσοστά, όπως για παράδειγμα το 26,7% της MRB και την άνοδο κατά 0,8% μόνο σε μία εβδομάδα, κανένας αναλυτής δεν εκτιμά ότι θα πρέπει να αναλύσει το εύρημα και τη σημασία του. Ακόμα και αναλυτές που διάκεινται φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή γράφουν σε μέσα ενημέρωσης που εκφράζονται θετικά με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τούτων λεχθέντων ας δούμε τι σημαίνει η ραγδαία φθορά της Νέας Δημοκρατίας που αποκαλύπτει η δημοσκόπηση της Metron Analysis με το 28%. Ο eretikos.gr πολλές φορές έχει γράψει για τη ραγδαία φθορά του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τα θεμελιώδη μεγέθη.

Το πρώτο που το 28% φανερώνει χωρίς καμία αμφισβήτηση είναι το τέλος της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα οποιαδήποτε όνειρα για αυτοδύναμη κυβέρνηση αποδεικνύονται θερινής νυκτός, αφού δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς λογικός άνθρωπος  ότι στις δεύτερες εκλογές μπορεί πλέον η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να πετύχει ποσοστό 37 ως 38%.

Συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται πλέον να χαράξει μία νέα στρατηγική, εκείνη των συμμαχικών κυβερνήσεων. Επομένως είναι υποχρεωμένος να περιμένει τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για να δει αν κερδίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον οποίο θα μπορούσε σε σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης. Αν, όχι, τότε θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τη σοβαρή (όπως την αποκάλεσε και ο Αρης Πορτοσάλτε) Ελληνική Λύση.

Πτώση της Νέας Δημοκρατίας

Μάλιστα αν η πτώση της Ν.Δ. συνεχιστεί, πράγμα αναμενόμενο αν λάβουμε υπόψη τα νέα πλήγματα που θα δεχτεί από την εξέλιξη της πανδημίας και την αδυναμία να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις, καθώς και από την ακρίβεια και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει, τότε ενδεχομένως να μην είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση, οπότε η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο σύνθετη και δύσκολη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τρίτο κόμμα το οποίο θα μπορούσε να συμπράξει δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Επίσης, είναι πάρα πολύ πιθανό να μην είναι εφικτή και η σύμπραξη με το ΚΙΝΑΛ στην περίπτωση, που κερδίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος τις εκλογές για την προεδρία του κόμματος. Αν, ο νέος πρόεδρος θελήσει να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία κατά τα πρότυπα των Σαμαρά-Βενιζέλου, τότε δεν αποκλείεται η διάσπαση του ΚΙΝΑΛ.

Οσον αφορά στις πρόωρες εκλογές, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν πως λογικά οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να αποκλειστούν, γιατί ασφαλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που υπάρχει ο πακτωλός των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα θελήσει να τα διαχειριστεί η κυβέρνησή του. Κι΄ αυτό δεν το επιθυμεί μόνο αυτός, αλλά και το σύστημα που τον ανέδειξε, τον στήριξε και τον στηρίζει ακόμα.

Πρόωρες εκλογές ενδέχεται να προκηρυχθούν, αλλά μόνο αν μεσολαβήσουν γεγονότα τα οποία θα οδηγήσουν στην απώλεια της δεδηλωμένης από την παρούσα κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Βουτιά της κυβέρνησης-Τι ψηφίζουν άνδρες και γυναίκες

Σημαντικό! Αν θέλετε να ενημερώνεστε πολύ γρήγορα για τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη και να μπαίνετε στον eretikos.gr με ένα απλό κλικ κάντε…κλικ εδώ και κατεβάστε την κατάλληλη εφαρμογή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X