Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η αποκαλυπτική ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η αποκαλυπτική ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μερικές φορές αρκεί μία μικρή ατάκα για να αποκαλυφθούν σκέψεις, απόψεις, αντιλήψεις, ακόμα και ολόκληρες θεωρίες. Μία τέτοια ατάκα αποκάλυψε πως βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους απολυμένους, καθώς και πως αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ηταν στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός και κάποια στιγμή εκεί που επιθεωρούσε τα έργα της κυβέρνησής του, όπως είπε (αλήθεια πότε πρόλαβε να το σχεδιάσει, προκηρύξει διαγωνισμούς, κάνει αναθέσεις και βάλει το θεμέλιο λίθο στο καθένα;) βρέθηκαν μπροστά του απολυμένοι του διαγωνισμού 3Κ του ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι παρότι είχαν συμπεριληφθεί στους επιτυχόντες του διαγωνισμού της 3Κ, μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκαν για έναν χρόνο στο τμήμα καθαριότητας του δήμου, έχασαν τελικά τη δουλειά τους μετά τις ενστάσεις άλλων διαγωνιζόμενων. Έτσι διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία τους, βρέθηκαν σήμερα έξω από το δημαρχείο την ώρα που το επισκεπτόταν ο πρωθυπουργός.

Την ώρα που φώναζαν «απολύσεις για τους εργάτες και στους εργολάβους κάνετε τις πλάτες» ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε γελώντας ειρωνικά, «επανήλθαμε στην κανονικότητα».

Η ειρωνική φράση (γιατί ειρωνεία άραγε κύριε Μητσοτάκη;) του πρωθυπουργού επιδέχεται δύο ερμηνείες. Σύμφωνα με την πρώτη ως κανονικότητα εκλαμβάνεται κατά κυριολεξία το σύνθημα των απολυμένων «απολύσεις για τους εργάτες και στους εργολάβους κάνετε τις πλάτες», που εκφράζει την κοσμοθεωρία του νεοφιλελεύθερου (όσο κι΄ αν ο ίδιος τώρα δηλώνει φιλελεύθερος) Κυριάκου Μητσοτάκη και…προφητεύει τι θα επακολουθήσει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στη δεύτερη ως κανονικότητα εκλαμβάνεται η ίδια η κινητοποίηση και οι διεκδικήσεις των απολυμένων εργαζομένων, η οποία άρχισε να ξεδιπλώνεται και η οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των απολύσεων που ακολουθούν, θα λάβει εφιαλτική μορφή για τους ευρισκόμενους στην αντίπερα όχθη.

Τότε βεβαίως, η ειρωνεία θα δώσει τη θέση στο θυμό και τα…ΜΑΤ.

Δεν ξέρω πόσοι αμφέβαλαν για τις αντιλήψεις του πρωθυπουργού. Ενδεχομένως πολλοί, ύστερα από την πατερναλιστική στάση κατά την πανδημία και το επικοινωνιακό άνοιγμα των χεριών να αγκαλιάσει τον πολίτη.

Τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα και θα αρχίσουν να έρχονται και τα δημοσκοπικά μηνύματα, πολύ φοβάμαι ότι τα χέρια θα κλείσουν απότομα και πολλοί θα νοιώσουν τη θωπεία τους…

Τελικό και πρακτικό συμπέρασμα. Οι απολύσεις θα αυξηθούν. Εξάλλου, τις επιτρέπει και η κυβέρνηση. Και οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπιστούν εχθρικά όταν θα επιχειρούν να προωθήσουν τη δική τους κανονικότητα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X