Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η κυβέρνηση σε μεγάλη δυσκολία και η αντιπολίτευση σε αδυναμία για την ανατροπή

Η κυβέρνηση σε μεγάλη δυσκολία και η αντιπολίτευση σε αδυναμία για την ανατροπή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ενα πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό για τη χώρα μας διαμορφώνεται και η κατάληξη είναι άδηλη. Η κυβέρνηση υφίσταται τρομερά πλήγματα, αλλά η αντιπολίτευση αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει και τη μεγάλη δυσκολία της κυβέρνησης να την αξιοποιήσει προκαλώντας την ανατροπή. Σε προηγούμενα σημειώματα είχαμε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση  είχαν υποστεί ρωγμές και φθορές, πράγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογική εξέλιξη με δεδομένο ότι βρίσκονται στη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας και τεράστια προβλήματα, όπως η ακρίβεια, δεν αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικό τρόπο και όπως σύμφωνα με τις έρευνες προσδοκούσαν οι πολίτες.

Ομως, τώρα περάσαμε σε άλλο στάδιο. Οι ρωγμές έγιναν χαίνουσες πληγές. Τα αποκαλυπτήρια  ήρθαν από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που είδε το φως την περασμένη Πέμπτη. Η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε σε ένα μήνα 4 εκατοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 5 στην εκτίμηση ψήφου. Τεράστια πτώση που αλλάζει όχι μόνο  ποσοτικά, αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία στο πολιτικό σκηνικό, κι΄ αυτό παρά τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης.

Επίσης, οι θετικές αξιολογήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη  υποχώρησαν από 40% στο 34% και για την κυβέρνηση από 35% στο 30%. Να αναφέρουμε επίσης πως οι εκτιμήσεις πως η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση αυξήθηκαν από 60% σε 66% και οι απαντήσεις ότι η πορεία της χώρας είναι σε θετική κατεύθυνση υποχώρησαν από 34% σε 29%. “Λυδία λίθος” των εξελίξεων ήταν το έγκλημα στα Τέμπη.

Στο Μαξίμου δεν περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη και εδώ ισχύει η ρήση του σοφού Κινέζου στρατηγού Σουν Τσου πως δεν είναι δείγμα ευφυΐας να αντιλαμβάνεσαι τον εχθρό όταν πλησιάζει πολύ κοντά. Αυτό συνέβη στο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία στο θέμα των Τεμπών. Αντιλαμβάνονται μόλις τώρα ότι οι χειρισμοί στο έγκλημα στα Τέμπη προκαλούν τεράστια προβλήματα. Μάλιστα βρίσκονται χωρίς στρατηγική για την αντιμετώπιση και διαχείριση του θέματος. Εχασαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και τώρα τρέχουν πίσω από το γεγονότα, εξέλιξη που είναι απόδειξη αδυναμίας και καθόλου αποδοτική επικοινωνιακά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία βλέπουν για πρώτη φορά τόσο χαμηλά ποσοστά. Κι΄αν δεν υπάρξει αναστροφή, αλλά η πτώση συνεχιστεί, τότε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσουν τον σπινθήρα πολιτικών εξελίξεων.

Το παζλ συμπληρώνεται και το τοπίο ξεκαθαρίζει χάρη στα ευρήματα μιας άλλης δημοσκόπησης, της Opinion Poll, που δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης την Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτή σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 49%) δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό στις ευρωεκλογές να ψηφίσει άλλο κόμμα από εκείνο που ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές.

Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η πλειοψηφία σε ποσοστό 38,5% θέλει να στείλει μήνυμα προειδοποίησης στην κυβέρνηση και στο κόμμα, μόνο το 25,2% θέλει να στηρίξει το κόμμα του, το 19,4% θέλει να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση ενώ το 8,9% θέλει να τη στηρίξει.

Κρίσιμο θα είναι το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που θα έχουν διενεργηθεί μετά τις αποκαλύψεις για την αλλοίωση των ηχητικών μηνυμάτων τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, που ήταν η σπίθα η οποία προκάλεσε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας η οποία συνοδεύτηκε από διαρκώς νέες αποκαλύψεις για την κυβερνητική επιχείρηση συγκάλυψης.

Συμπέρασμα. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δυσχερής για την κυβέρνηση και αν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση ίσως μιλούσαμε τώρα για ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X