Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Κατάργηση οκταώρου: Είναι ανήθικοι μας “δουλεύουν” και δεν ντρέπονται

Κατάργηση οκταώρου: Είναι ανήθικοι μας “δουλεύουν” και δεν ντρέπονται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Στα εργασιακά εκτός από την κατάργηση του οκταώρου και των υπερωριών, μας εμπαίζουν, κατά το κοινώς λεγόμενο μας “δουλεύουν” ψιλό γαζί και πρόκειται για μία πράξη τεράστιας ανηθικότητας.

Γιατί; Διότι προωθούν για ψήφιση στη Βουλή το άθλιο κατασκεύασμά τους, το αντιδημοκρατικό, το σφόδρα ταξικό εν μέσω πανδημίας, εν μέσω αδυναμίας των πολιτών εξαιτίας του κορονοϊού. Κι΄αυτή είναι πράξη μέγιστης ανηθικότητας. Αν δε οι πολίτες αντιδράσουν βγαίνοντας στους δρόμους (αλήθεια πως αλλιώς θα μπορούσαν να το κάνουν) θα σπεύσουν να τους κατακεραυνώσουν ότι με την κινητοποίησή τους, με τις διαδηλώσεις τους διαδίδουν τον κορονοϊό. Και θα χαρακτηρίσουν την πράξη τους ανεύθυνη.

Ποιοι; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στις 5 Νοεμβρίου 2020 για το μισθό είπε το αμίμητο «γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από το μισθό τους» (φοβερή γνώση την οποία, παρά ταύτα τώρα λησμόνησε), ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης που δεν κόλλησε ούτε ένα ένσημο. Δηλαδή οι άνθρωποι που δεν έχουν γνωρίσει τι πάει να πει σχέση εργοδότη-εργαζόμενου και τι θα συμβεί στον εργαζόμενο αν τολμήσει αρνηθεί να…ζητήσει άδεια με απλήρωτες υπερωρίες για να μαζέψει τις ελιές. Και χειρότερο είναι πως το κάνουν σε περίοδο τεράστιας ανεργίας και με αναλγησία, ανηθικότητα και περιφρόνηση στη νοημοσύνη μας, πλασάρουν την κατάργηση του οκταώρου, της πληρωμένης υπερωρίας ως δικαίωμα των εργαζομένων, ως πράξη ατομικής προκοπής.

Και μας “δουλεύουν” από πάνω όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι «κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».

Δεν χρειάζεται να παραθέσουμε τα πολλά μαργαριτάρια που είπαν άνθρωποι οι οποίοι δεν εργάστηκαν ποτέ, που δεν γνώρισαν τι πάει να πει αφεντικό το οποίο προσπαθεί να ξεζουμίσει τον εργαζόμενο, που δεν ένιωσαν την απειλή της ανεργίας, την απελπισία του εργαζόμενου που απολύθηκε και δεν μπορεί να ταΐσει την οικογένειά του.

Είναι τεράστια πολιτική ανηθικότητα σε περιόδους πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και ανεργίας, αντί να στηρίζουν τον εργαζόμενο, να τον παραδίδουν βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας και μάλιστα να τον κοροϊδεύουν χυδαία κατάμουτρα ότι φροντίζουν για την ατομική προκοπή του στερώντας του το εισόδημα από τις υπερωρίες.

Αιδώς κύριοι χωρίς ένσημα αλλά και ντροπή στους εργαζόμενους που καταπίνουν το προπαγανδιστικό σανό των ανθρώπων χωρίς ούτε ένα ένσημα αμάσητο, των ανθρώπων που προσβάλουν τη νοημοσύνη τους.

Σημαντική σημείωση: Επειδή το Φέισμπουκ δεν μοιράζει σε όλους τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, αν θέλετε να διαβάζετε τα άρθρα του, κάντε κλικ εδώ και εγγραφείτε στο Newsletter του eretikos.gr.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X