Οικονομία

Eurogroup: Τα 76 προαπαιτούμενα που δεν έγιναν και το «Ολιστικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» της Κυβέρνησης

Eurogroup: Τα 76 προαπαιτούμενα που δεν έγιναν και το «Ολιστικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» της Κυβέρνησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο σημερινό άτυπο Eurogroup, που συνεδριάζει στη Σόφια, θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Τα θεσμικά όργανα (Koμισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα ενημερώσουν σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος και η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη συνολική αναπτυξιακή της στρατηγική ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τα βασικά θέματα που σχετίζονται με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Θα εξετάσουν το τεχνικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τον μηχανισμό προσαρμογής των αποπληρωμών χρέους σε σχέση με την ανάπτυξη για την Ελλάδα, ο οποίος είναι ένα από τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και το πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Λόγω της άτυπης μορφής του, το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις, ωστόσο θα γίνει «εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, την 20ή Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ένα συνοπτικό έγγραφο για το ελληνικό ζήτημα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουν για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα του χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν -σε αυτό το στάδιο- στις τεχνικές λεπτομέρειες, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές. Παράλληλα, θα συζητηθεί η περίοδος μετά το πρόγραμμα, δηλαδή «τι είδους εποπτεία θέλουμε», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, καθώς και η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, το οποίο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτό το «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» χαρακτηρίζεται ουσιαστικής σημασίας, όχι μόνο επειδή θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και επειδή, όπως έχει πει ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, ο Πιερ Μοσκοβισί, «θα αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για την αξιοπιστία της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή».

Στο σημερινό Eurogroup το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πόουλ Τόμσεν, ενώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Μπενουά Κερέ.

Τσακαλώτος: Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο

Το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το Πρόγραμμα, θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του, του άτυπου Eurogroup, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 9.00 στη Σόφια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα επίσης με την ατζέντα της συνεδρίασης, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρόοδο στην δ’ αξιολόγηση και για την πορεία προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως σημειώνεται στην ατζέντα, «στις 12 Μαρτίου, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εναπομενουσών δράσεων της γ’ αξιολόγησης, που άνοιξε το δρόμο για την έγκριση της τέταρτης δόσης από τον ESM ύψους 6,7 δισ. ευρώ και την αποδέσμευση της πρώτης εκταμίευσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ».

Στην ατζέντα επισημαίνεται τέλος, ότι το Eurogroup θα συζητήσει σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τον μηχανισμό της ρήτρας ανάπτυξης, ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και το πλαίσιο εποπτείας μετά το Πρόγραμμα.

«Ολιστικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα»

Το ακριβές περιεχόμενο του «Ολιστικού Αναπτυξιακού Προγράμματος» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δεν το γνωρίζουμε. Μπορούμε μόνο να προβούμε σε ορισμένες παρατηρήσεις που απορρέουν, από τους περιορισμούς της «πραγματικότητας» όπως αυτοί τίθενται από τους δανειστές.

Πρώτος βασικός περιορισμός απορρέει από το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί στην ελληνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Δεύτερος βασικός περιορισμός που συναρτάται άμεσα με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ο επιλεχθείς τρόπος αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Τρίτο βασικό περιορισμό στη διατήρηση των ήδη ψηφισθέντων και εφαρμοσθέντων μεταρρυθμίσεων αλλά και στη συνέχισή των.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» θα υπάρχει διατυπωμένο με σαφήνεια ένα τεχνοκρατικό κείμενο που θα επιτρέπει την εποπτεία και τη διαρκή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και που κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήγει στην εφαρμογή προ-αποφασισμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης του Χρέους.

Δείτε ακόμη:

Handelsblatt: Στο Eurogroup η Γερμανία θα υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελλ. πρόγραμμα

Τι σημαίνει η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X