Fragilemag

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν – Οι αποχρώσεις της ανθρώπινης ψυχής

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν – Οι αποχρώσεις της ανθρώπινης ψυχής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εμβληματική μορφή του παγκόσμιου σινεμά με περισσότερες από σαράντα ταινίες στο ενεργητικό του, ο βραβευμένος με 4 όσκαρ Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που γεννήθηκε σαν σήμερα 14 Ιουλίου 1918 έζησε και εμπνεύστηκε τα σπουδαιότερα φιλμ του στο άγριο και υποβλητικό τοπίο του Φόρε της Σουηδίας (Fårö Island).

Πατέρας 9 παιδιών από 6 διαφορετικές συντρόφους, ο Σουηδός οτέρ, ο οποίος υπήρξε και κορυφαίος σκηνοθέτης του θεάτρου, εμβάθυνε στις σχέσεις των δύο φύλων, ακτινογραφώντας τις σχέσεις, τον γάμο και την δαιδαλώδη ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία, και καταγράφοντας τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ψυχής.

Ο έρωτας, ο θάνατος, ο Θεός, η έλλειψη επικοινωνίας, οι διαψεύσεις και οι προδοσίες, αλλά και τα φιλοσοφικά ζητήματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο από γενέσεως κόσμου, δεσπόζουν στο πολυδιάστατο έργο του Μπέργκμαν που βρήκε αμέτρητους μιμητές και συνεχίζει να γοητεύει. Γύρισε αριστουργήματα όπως η Έβδομη Σφραγίδα και το Φάννυ και Αλέξανδρος και συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς: από την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, μέχρι τον Μαξ φον Σίντοφ και την Λιβ Ούλμαν.

«Υπάρχει πάντα μία διαρκής πάλη μέσα μου, ανάμεσα στην ανάγκη μου να καταστρέψω και στη θέλησή μου να ζήσω. Κι αυτό δημιουργεί μία εσωτερική ένταση που κυριαρχεί και στον τρόπο που δημιουργώ και στην υλική μου ύπαρξη. Κάθε πρωί ξυπνώ με μια καινούρια οργή, μια καινούρια καχυποψία, μια καινούρια λαχτάρα για τη ζωή»Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ο Σουηδός σκηνοθέτης γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1918 στην Ουψάλα και μεγάλωσε στη Στοκχόλμη. Πέθανε στις 30 Ιουλίου 2007. Στη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου της πόλης άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία, πρώτα στο θέατρο και στη συνέχεια στον κινηματογράφο. Στη διάρκεια της καριέρας του ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν καταδύθηκε με μοναδική μαεστρία στην καταγραφή των ανθρωπίνων σχέσεων. Η ματιά του ήταν μοναδική.

Ακολουθούν πέντε ταινίες που “δένουν” το παζλ της κινηματογραφικής του ιδιοφυΐας.

•Σκηνές από έναν γάμο…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X