Fragilemag

Η ακαταμάχητη πίστη στην απλότητα του ιδιοφυούς Λέοντος Τολστόι

Η ακαταμάχητη πίστη στην απλότητα του ιδιοφυούς Λέοντος Τολστόι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έγινε φίλος με τον Γκάντι, βίωσε την κατάθλιψη, άφησε το πανεπιστήμιο και εγκατέλειψε την οικογένειά του στη μέση της νύχτας. Ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι ενσάρκωσε μια ταραγμένη ύπαρξη που αγωνίστηκε στην αναζήτηση της  ταυτότητας του. Στο απόγειο της φήμης και του πλούτου του, επιθύμησε μια απλή αλλά ουσιαστική ζωή. 

Ο Τολστόι έγραψε το κλασικό βιβλίο «Πόλεμος και Ειρήνη» που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Παρά την επιτυχία του, ο ίδιος, πίστευε ότι η ζωή είναι καλύτερη όταν είναι απλή. Προς απογοήτευση της γυναίκας και της οικογένειάς του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα κοσμικά του υπάρχοντα δεν είχαν αξία και ότι το μόνο πράγμα που μετρούσε ήταν να βοηθά τους άλλους.

Σε ένα οικογενειακό δείπνο του 1905, ο Τολστόι κοίταζε αδιάφορα τη γυναίκα του. Ήθελε να απαλλαγεί από υλικά πράγματα. Ακόμη και από την περιουσία του. Η γυναίκα του, όμως, διαφωνούσε. Γνωρίστηκε με τη σύζυγό του Σοφία, όταν εκείνη ήταν μόλις 18 και ο ίδιος 34. Την παραμονή του γάμου τους, ο Τολστόι της έδειξε τα ημερολόγιά του, όπου περιέγραφε λεπτομερώς τις σχέσεις του με άλλες γυναίκες. Από εκείνη την ημέρα, η Σοφία θα ανησυχούσε ότι εκείνος θα επιθυμούσε ξανά τη συντροφιά άλλων γυναικών. Ήταν, όμως, μια δυνατή γυναίκα που ασχολήθηκε ενεργά με τη φωτογραφία και, όπως ο Τολστόι, μπορούσε να γράψει.

Ο Τολστόι στην ηλικία των 20 ετών

Πολλοί από εμάς είναι εθισμένοι στο να κρατούν απασχολημένο τον εαυτό τους με διάφορα υλικά αγαθά. Το ίδιο συνέβη και στον Τολστόι. Στη συνέχεια ανακάλυψε πως η «απασχολησιμότητα» κάλυπτε ελλείμματα και ότι ο χρόνος παύσης είχε όφελος. Ο χρόνος της ησυχίας μάς δίνει προοπτική, αναστοχασμό και εσωτερική ειρήνη που χρειαζόμαστε. Επίσης εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Το σημερινό αίτημα για «απασχολησιμότητα» θα γίνει το αυριανό αντικείμενο της περιφρόνησης.

•”Είναι όλα μια ψευδαίσθηση, όλα εκτός από αυτόν τον άπειρο ουρανό. Δεν υπάρχει παρά ησυχία και ηρεμία.”

Ο Τολστόι, που ήταν γνωστό ότι υπέφερε από κρίσεις πανικού, απογοητεύτηκε από την κοινωνία και τις δυσκολίες της ζωής. Για να ξεφύγει – αποκάλυψε στο ημερολόγιό του – στράφηκε στη φύση. Κοιτώντας τον ουρανό, ατενίζοντας τα δέντρα και ακούγοντας τον άνεμο, δημιούργησε την ισορροπία που αναζητούσε απεγνωσμένα…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X