Fragilemag

Γιάννης Τσαρούχης – Αυτός ο απελευθερωμένος Έλληνας

Γιάννης Τσαρούχης – Αυτός ο απελευθερωμένος Έλληνας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το έργο του είναι τεράστιο, οι ατάκες του υπήρξαν συγκλονιστικές και το δηλητηριώδες χιούμορ του έμεινε στην ιστορία. Οι πίνακές του απεικονίζουν αφομοιωμένα πολλά λαϊκά και λαογραφικά στοιχεία της Ελλάδας, των λαϊκών ανθρώπων, των νεοκλασικών κτιρίων και του λιμανιού του Πειραιά.

Ο Γιάννης Τσαρούχης, γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιανουαρίου του 1910 και πέθανε στις 20 Ιουλίου 1989.  Τα πρώτα του έργα τα εξέθεσε το 1929 (19 ετών), στο “Άσυλο Τέχνης”

Η επιτυχία που σημείωσε τον οδήγησε στη συνέχεια να φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με καθηγητές τους Ιακωβίδη, Βικάτο και Παρθένη. Παράλληλα μαθήτευσε κοντά στον Κόντογλου ο οποίος τον μύησε στην Βυζαντινή αγιογραφία, ενώ μελέτησε και την λαϊκή αρχιτεκτονική. Ήταν από τους πρωτοστάτες στο αίτημα της εποχής για την ελληνικότητα της τέχνης.

Την διετία 1935-1936, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και την Ιταλία, μπήκε στα μεγαλύτερα μουσεία και ήρθε σε επαφή με δημιουργίες της Αναγέννησης και του Ιμπρεσιονισμού καθώς και με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του. Ανακάλυψε το έργο του Θεόφιλου και γνώρισε τον Henri Matisse που τον επηρέασε σε καταλυτικό βαθμό.

 

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X