Fragilemag

Ψυχολογία – Γιατί η ανάδειξη ενός αποδιοπομπαίου τράγου είναι τυπική ανθρώπινη αντίδραση σε μια πανδημία

Ψυχολογία – Γιατί η ανάδειξη ενός αποδιοπομπαίου τράγου είναι τυπική ανθρώπινη αντίδραση σε μια πανδημία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
επιμέλεια Αναστασία Νικολάου //
Πρώτα έρχεται η ασθένεια. Μετά ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είτε πρόκειται για τον Έμπολα, τη χολέρα και τώρα την COVID-19. Αποδέκτες της προκατάληψης γίνονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι μειονότητες, οι μετανάστες, αλλά και οποιοσδήποτε φαίνεται διαφορετικός ή ενεργεί με άλλο τρόπο από την πλειοψηφία της τοπικής κοινότητας. Αυτή η προκατάληψη εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.
Η ενοχοποίηση του άγνωστου άλλου για την εξάπλωση, την πρόκληση ή την εκμετάλλευση ασθενειών είναι μια μακρά ιστορία μίσους, λέει η Debora MacKenzie, συγγραφέας του νέου βιβλίου “Covid-19: Η πανδημία που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί και πώς να εμποδίσουμε την επόμενη”.
Πίσω στην Ευρώπη του 14ου αιώνα, οι Εβραίοι κατηγορήθηκαν – και χιλιάδες από αυτούς σφαγιάστηκαν – από χριστιανικούς όχλους που τους κατηγορούσαν αβάσιμα ότι διέδωσαν τη θανατηφόρα βουβωνική πανώλη δηλητηριάζοντας πηγάδια και ρέματα. Στην Αμερική του 19ου αιώνα, μετανάστες από την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Κίνα τιμωρήθηκαν, με διαφορετικό τρόπο και επίσης αβάσιμο, επειδή μετέφεραν χολέρα και πολιομυελίτιδα, μεταξύ άλλων σοβαρών λοιμώξεων. Επομένως, ίσως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μετά την COVID-19, το παιχνίδι των κατηγοριών ξεκινά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ορισμένοι πολιτικοί έχουν χρησιμοποιήσει τον ρατσιστικό όρο “Kung flu” για να περιγράψουν την COVID-19, οι αυξημένες λεκτικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον Ασιατών-Αμερικανών έχουν συνδεθεί με τον ιό. Σε ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό, μια γυναίκα που κατάγεται από την Ταϊβάν και έχει ζήσει στην πόλη της Νέας Υόρκης για 16 χρόνια, κατέγραψε σε βίντεο έναν άνδρα στο μετρό που την κατηγορεί ότι μετέδωσε την Kung flu. Στην άνοδο των αντι-ασιατικών φραστικών και σωματικών επιθέσεων, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για εγκλήματα μίσους.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X