Fragilemag

Ψυχολογία – Iδεοψυχαναγκασμός το νέο “φυσιολογικό”;

Ψυχολογία – Iδεοψυχαναγκασμός το νέο “φυσιολογικό”;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε όλοι ιδεοψυχαναγκαστικοί πλέον; Ο φόβος της μόλυνσης κάνει περισσότερο δυσδιάκριτη τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και της αναζήτησης ασφάλειας εν μέσω μιας επικίνδυνης πανδημίας.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα – παραδείγματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής είναι ο φόβος μόλυνσης και το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών. Τώρα, αυτές οι ίδιες συμπεριφορές γίνονται αποδεκτές, ακόμα και ενθαρρύνονται προκειμένου να κρατήσουν όλους υγιείς.
Αυτό το νέο “φυσιολογικό” μπροστά σε μια θανατηφόρα πανδημία έχει διεισδύσει στην καθημερινότητα του πολιτισμού μας και θα συνεχίσει να τον επηρεάζει. Πολλοί από τους κανόνες που ακολουθούμε σήμερα παλιότερα θεωρούνταν υπερβολικοί έως και προβληματικοί. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς προσδιορίζει κανείς με σαφήνεια πού σταματά η επαγρύπνηση για την ασφάλεια και την υγεία και πού αρχίζει η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή; Γιατί περί διαταραχής πρόκειται.

Προσαρμογή ή εθισμός στο Διαδίκτυο;

Από την έναρξη της πανδημίας, πολλές συμπεριφορές που προηγουμένως θεωρούνταν παθολογικές κρίνονται πλέον απαραίτητες για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και επικροτούνται ως προσαρμοστικές και επινοητικές. Πριν από την COVID-19, οι ανησυχίες σχετικά με την καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου ή τον εθισμό στο διαδίκτυο αυξάνονταν.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κοινωνία έχει προσαρμοστεί γρήγορα στην καινούργια διαδικτυακή πραγματικότητα. Οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, πηγαίνουν στο σχολείο on line και κοινωνικοποιούνται στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες. Ακόμη και ορισμένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης καλύπτονται όλο και περισσότερο από απόσταση μέσω της τηλεϊατρικής.
Ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, οι ψηφιακές συνδέσεις έχουν γίνει κοινός τόπος, με πολλούς από εμάς να αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε αυτήν την πρόσβαση. Παρόμοια με τον φόβο της μόλυνσης, ορισμένες ψηφιακές συμπεριφορές που κάποτε αμφισβητήθηκαν χαρακτηρίζονται τώρα ως προσαρμοστικές συμπεριφορές που μας κρατούν υγιείς.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X