Fragilemag

Ψυχολογία – “Πεθαίνοντας” για φήμη

Ψυχολογία – “Πεθαίνοντας” για φήμη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια – Αναστασία Νικολάου

Τα χρήματα και η δύναμη είναι ελκυστικά αλλά εκατομμύρια φιλόδοξοι άνθρωποι αναζητούν κάτι πέρα από αυτό. Θέλουν να τραβήξουν πάνω τους τα βλέμματα, να γοητεύσουν, να μπουν σε ένα γεμάτο δωμάτιο και να νιώσουν τη συζήτηση να σταματά. Επιδιώκουν να ικανοποιήσουν μια επιθυμία τόσο προφανή, ωστόσο μη ορατή.

Η ψυχολογία μέχρι αρκετά πρόσφατα δεν συμπεριελάμβανε τη φήμη ως κύριο κίνητρο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Θεωρούνταν ως κάτι πολύ ρηχό, πολιτισμικά μεταβλητό, συχνά αναμεμειγμένο με άλλα κίνητρα για να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όμως τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές επιστήμες μελετούν τη φήμη με διαφορετικό τρόπο, εκτιμώντας τις ψυχολογικές της επιπτώσεις σε όσους την αναζητούν παθιασμένα.

Οι άνθρωποι με την πρωταρχική επιθυμία να γίνουν γνωστοί σε ευρύ κοινό διαφέρουν από εκείνους που επιθυμούν πρωτίστως τον πλούτο και την επιρροή. Η αναζήτηση της φήμης φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην επιθυμία για κοινωνική αποδοχή, μια λαχτάρα για υπαρξιακή επιβεβαίωση.

•Οι παράγοντες που μας οδηγούν στο κυνήγι της φήμης

Παιδικές εμπειρίες
Θεραπευτές και ερευνητές έχουν εντοπίσει τη λαχτάρα για φήμη σε παρατεταμένα συναισθήματα απόρριψης ή παραμέλησης. Φαίνεται το τέλειο βάλσαμο απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό ή την παραμέληση από συναισθηματικά ή σωματικά απόντες γονείς. Θα μπορούσε ακόμα να είναι ότι οι γονείς επαινούν υπερβολικά ένα παιδί και ακουμπούν πάνω του τα όνειρα τους. Ο ανταγωνισμός μεταξύ αδερφών στην οικογένεια για την προσοχή και την αγάπη των γονέων, ο σχολικός εκφοβισμός και η απόρριψη από τους συνομηλίκους είναι λόγοι που συχνά αναφέρονται στις βιογραφίες των διασημοτήτων ως κίνητρα για την επιδίωξη της φήμης.

Παιδική μοναξιά
Σε έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκά σπίτια ή σπίτια με δύο εργαζόμενους γονείς, η ανάγκη για προσοχή φαίνεται να είναι έντονη και συχνά τα οδηγεί στο να αναζητήσουν την αναγνώριση και το χειροκρότημα αργότερα στη ζωή.

Ευκαιρία
Όσοι επιδιώκουν τη φήμη μπορούν να το κάνουν εν μέρει επειδή πιστεύουν ότι με τη φήμη θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ζήσουν τη ζωή των ονείρων τους.

Ταλέντο και σκληρή δουλειά
Πολλοί άνθρωποι γίνονται διάσημοι επειδή είναι πραγματικά ταλαντούχοι και εργάζονται σκληρά. Πολλές φορές απλώς ακολουθούν το επόμενο βήμα για τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους και γίνονται διάσημοι στην πορεία…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X