Fragilemag

Ψυχολογία | Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παθολογικού ψεύτη;

Ψυχολογία | Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παθολογικού ψεύτη;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια: Αναστασία Νικολάου – ψυχολόγος

Είχατε ποτέ την αίσθηση συζητώντας με κάποιον ότι δε σας λέει ακριβώς την αλήθεια; Ή ότι αυτά που λέει δε μοιάζουν να αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα; Ίσως κάποιες φορές να έχετε πιάσει ανθρώπους να σας λένε επανειλημμένως ψέματα, μεγάλα ή μικρά. Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί να συμβαίνει αυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια περιστασιακή σχέση με το ψέμα, ωστόσο ορισμένοι τείνουν να ψεύδονται συχνά, ακόμη και ασυνείδητα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παθολογικού ψεύτη; Πώς μπορεί κανείς να τον αναγνωρίσει και να τον αντιμετωπίσει;

Το Παθολογικό ψέμα και οι άλλοι τύποι ψέματος
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, θα ήταν ψέμα αν ισχυριζόμασταν ότι δε λέμε ψέματα. Αλλά, σε ποιο σημείο αυτό γίνεται παθολογικό; Ο παθολογικός ψεύτης δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στο ψέμα του, καθώς το ίδιο το ψέμα μπορεί να διακριθεί από περιστασιακό σε καταναγκαστικό και σε παθολογικό.

Κατά συνθήκη ψεύδη

Πρόκειται για μια ενσυνείδητη απόφαση στην οποία κάποιος προβαίνει έχοντας επίγνωση των λόγων που το κάνει και ίσως εκλογικεύοντας τα κίνητρά του. Είναι μια τυπική και συνηθισμένη, θα λέγαμε, επιλογή για πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να γίνεται από ευγένεια θέλοντας να μη δυσαρεστήσει κανείς τους άλλους, μπορεί να επιθυμεί να αποφύγει μια τιμωρία ή μια κακή κριτική, μπορεί ακόμα και να θέλει κανείς να υπερβάλει μια κατάσταση για να κολακεύσει και να γίνει αρεστός και στη συνέχεια να πετύχει έναν προσωπικό του στόχο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν και άλλες κοινωνικές δεξιότητες, εκτός από το να καταφεύγουν στο ψέμα.

Ψέματα καταναγκαστικά
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το καταναγκαστικό ψέμα δεν είναι το ίδιο με το παθολογικό ψέμα. Ένα άτομο που ψεύδεται καταναγκαστικά ενεργεί χωρίς σκέψη ή έλεγχο και δεν έχει κάποια συγκεκριμένη πρόθεση. Το ψυχαναγκαστικό ψέμα διατυπώνεται συχνά καθαρά από συνήθεια, το άτομο δείχνει να μην είναι ενήμερο για την πράξη του και τις επιπτώσεις της, ωστόσο βιώνει ανακούφιση μέσα από την πράξη του αυτή.

Ψέματα παθολογικά
Οι παθολογικοί ψεύτες λένε ψέματα για πράγματα που δεν έχουν σημασία, χωρίς προφανή λόγο. Μπορεί να το κάνουν ασυνείδητα χωρίς να αντιλαμβάνονται καν ότι λένε ψέματα εκείνη τη στιγμή. Ορισμένοι μπορεί να παραδεχτούν στη συνέχεια ότι ψεύδονταν, στην πλειοψηφία τους όμως είναι αδιάφοροι ως προς αυτό από τη στιγμή που το ψέμα εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος της εξαπάτησης, του πόνου και της χειραγώγησης πάνω σε άλλους ανθρώπους. Κύρια επιδίωξη αποτελεί το να εδραιώσουν τη θέση τους και να επιτύχουν τους σκοπούς τους.
Το ψέμα είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσα περισσότερα ψέματα λέει κάποιος, τόσο πιο εύκολο γίνεται για αυτόν να συνεχίσει να το κάνει διαιωνίζοντας την κατάσταση.

Επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία
Η επαφή και η σχέση με έναν παθολογικό ψεύτη θα σας φέρει σύγχυση γιατί δεν θα ξέρετε τι να πιστέψετε. Θα βρίσκεστε πάντα σε μία κατάσταση αβεβαιότητας που μπορεί να γίνει εξουθενωτική και αγχωτική γιατί θα σας ωθεί σε έναν διαρκή έλεγχο της πραγματικότητας, αν τα λόγια του δηλαδή ταιριάζουν με τις πράξεις του.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X