Fragilemag

Ψυχολογία. Εγωιστές ή ανιδιοτελείς; (είναι στην ανθρώπινη φύση να είμαστε και τα δύο)

Ψυχολογία. Εγωιστές ή ανιδιοτελείς; (είναι στην ανθρώπινη φύση να είμαστε και τα δύο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
επιμέλεια Ελένη Σωτάκη //
Η νίκη και η πρωτιά έχουν διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την επιβίωση του ανθρώπου από την εμφάνισή του στον πλανήτη. Η επιδίωξη ωστόσο του ατομικού συμφέροντος δεν αποτελεί το μοναδικό χαρακτηριστικό που συνέβαλε στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ομάδες ατόμων που είχαν διάθεση για συνεργασία, για αλληλοϋποστήριξη και τήρηση των κοινωνικών κανόνων δικαιοσύνης επιβίωσαν και επεκτάθηκαν, επιτρέποντας έτσι σε αυτά τα κοινωνικά κίνητρα να πολλαπλασιαστούν.
Σήμερα, το ενδιαφέρον για τον εαυτό μας και για τους άλλους δημιουργεί ένα κοινό αίσθημα δικαίου. Ανοίγεται ο δρόμος για τη συνεργασία άγνωστων μεταξύ τους ατόμων, τυπικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό.
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι πώς οι άνθρωποι εξισορροπούν αυτά τα δύο κίνητρα κατά τη λήψη αποφάσεων;
Η ερώτηση αυτή εξετάστηκε στο Εργαστήριο Κοινωνικών Γνωστικών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έχουμε βρει αποδείξεις ότι οι άνθρωποι νοιάζονται τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους – αλλά υπερισχύει ο εαυτός μας.

Τα παιδιά είναι ευαίσθητα στη δικαιοσύνη από πολύ μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, εάν δώσετε σε δύο αδέλφια διαφορετικό αριθμό μπισκότων, αυτός που θα πάρει τα λιγότερα πιθανότατα θα θυμώσει. Παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 6 ετών, είναι πολύ ευαίσθητα στην ισότητα. Ο διαχωρισμός των αγαθών είναι «δίκαιος», εάν όλοι παίρνουν το ίδιο ποσό. Μέχρι 6 ετών, τα παιδιά θα προτιμήσουν να πετάξουν αγαθά, αντί να τα κατανείμουν άνισα.
Καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τους κοινωνικούς κανόνες. Σύντομα, αρχίζουν να καταλαβαίνουν την αρχή της δικαιοσύνης – μια δίκαιη διανομή μπορεί να είναι άνιση, αν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, την προσπάθεια ή την αξία των ανθρώπων. Για παράδειγμα, ένας αδελφός που κάνει περισσότερες δουλειές μπορεί να δικαιούται περισσότερα μπισκότα. Αυτή η ωρίμανση του αισθήματος της δικαιοσύνης φαίνεται να είναι καθολική στους ανθρώπους και συναντιέται σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X