Αναλύσεις

Singles – Υπάρχει όφελος στη μοναξιά;

Singles – Υπάρχει όφελος στη μοναξιά;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή χωρίς σχέση συχνά απεικονίζεται ως ένα βάσανο που οι άνθρωποι αναγκαστικά πρέπει να υπομείνουν μέχρι να βρουν την ή τον σύντροφο τους. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Social Psychology διαπίστωσε ότι οι singles πιστεύουν ότι είναι περισσότερο δυστυχισμένοι από τους άλλους. Τα στερεότυπα αυτά, ωστόσο, απέχουν πολύ από την αλήθεια. Υπάρχουν πολλά οφέλη όταν ζεις τη ζωή σου χωρίς μια ρομαντική σχέση. Σοβαρά το λέμε.

•Πνευματική ηρεμία
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι σχέσεις έχουν ένα «ψυχικό κόστος». Η οικειότητα και η συντροφικότητα καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο κεφάλι μας περιορίζοντας την ικανότητα για ατομικά εστιασμένη σκέψη. Ο χειμώνας αναφέρεται ως η εποχή του χρόνου που όσοι έχουν σχέσεις αναπόφευκτα περνούν ανησυχώντας για τους συντρόφους τους και, μερικές φορές, μηρυκάζοντας ακόμη και τις πιο μικρές διαμάχες. Αυτό το είδος άγχους μπορεί να εμποδίσει την ευτυχία των ανθρώπων.
Η συναισθηματική ένταση μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας στο σύνολό της, καθώς μας απομακρύνει από την παρούσα στιγμή και την παρούσα κατάσταση. Αυτό ισχύει είτε η εσωτερική ένταση βασίζεται σε έναν καυγά με τον σύντροφό μας είτε στον φόβο για την υγεία και την ευημερία του. Αντίθετα, το να είναι κανείς μόνος είναι μια πράξη κάθαρσης και δημιουργίας χώρου για νέες σκέψεις και όνειρα επιτρέποντας να αναπνεύσουμε και να αναπτυχθούμε.

•Είστε πιο ανοιχτοί σε ό,τι προκύπτει
Το να είσαι ελεύθερος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ενεργητικούς. Είναι σχεδόν σαν να μην έχεις άλλη επιλογή. Όταν είσαι μόνος πρέπει να είσαι πιο αυτάρκης. Ελεύθεροι από τους περιορισμούς τού να έχουν σύντροφο, οι ζωές των ανθρώπων γίνονται ξαφνικά εντελώς δικές τους. Μπορούν να συγκεντρωθούν στις φιλοδοξίες τους. Έχουν περισσότερες ευκαιρίες να πάρουν ρίσκα και να ζήσουν περιπέτειες.

•Έχετε χρόνο με τον εαυτό σας
Οι άνθρωποι λένε πολλές φορές ότι μέσα στις σχέσεις χάνουν τον εαυτό τους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή σταματάμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο στη προσωπική μας ανάπτυξη.
Όταν είσαι μόνος σου, δημιουργείται η ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με περισσότερες πλευρές του εαυτού σου.
Ένα κοινό παράπονο των ανθρώπων είναι πως αισθάνονται ότι δεν έχουν επαφή με το δημιουργικό τους κομμάτι. Όταν είσαι ελεύθερος υπάρχει περισσότερος χώρος για δημιουργικότητα. Μπορείς να έχεις δημιουργικότητα και να είσαι σε σχέση; Ναι, φυσικά. Αλλά, για τον μέσο άνθρωπο, είναι δύσκολο να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X