Fragilemag

Θέατρο – Συνέντευξη | Οι Λουόμενες ανεβαίνουν στο Tempus Verum – Η Κατερίνα Λάττα τις αναλύει

Θέατρο – Συνέντευξη |  Οι Λουόμενες ανεβαίνουν στο Tempus Verum – Η Κατερίνα Λάττα τις αναλύει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γιάννης Παναγόπουλος

Οι Λουόμενες είναι μια παράσταση που αφορά το παρόν. Και για να το πω ίσως πιο ξεκάθαρα, καταπιάνεται μαζί του παρουσιάζοντας την αγριότητα, την οπισθοδρόμηση, τις τεχνητές ενοχές, την ελπίδα, την ανάγκη της συμφιλίωσης, την ουσία της κατανόησης και της αλληλεγγύης ανάμεσα σε τρεις γυναίκες. Το έργο, που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ανεβαίνει στο θέατρο Tempus Verum στον Κεραμεικό, έγραψε και σκηνοθέτησε η Κατερίνα Μαυρογεώργη. Πρωταγωνιστούν οι Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή.

Οι Λουόμενες έκαναν πρεμιέρα στο Skrow Theater στις 6 Μαΐου 2019. Η παράσταση αγαπήθηκε πολύ και ανέβηκε για δύο σεζόν, ως την Πρωτοχρονιά του 2020. Τον Μάιο του 2022, υπό το φως των έντονων εξελίξεων στα ζητήματα έμφυλης ισότητας, αλλά και των αλλαγών που έφεραν στο θέατρο και στη ζωή μας η πανδημία και η κρίση, το έργο απέκτησε μια νέα επικαιρότητα. Με έντονο κωμικό στοιχείο, αλλά και πολλές στιγμές συγκίνησης, οι περιπέτειες και οι ανάγκες των ηρωίδων μοιάζουν να βρίσκονται ακόμα πιο κοντά μας. Η Κατερίνα Λάττα, μια από τις τρεις πρωταγωνίστριες της παράστασης, μοιράστηκε χρόνο μαζί μας απαντώντας ερωτήσεις που ανοίχτηκαν πέρα από τον ρόλο που ερμηνεύει.

-Διάβαζα το δελτίο τύπου για την παράστασή σας. Οι λέξεις “έμφυλη βία”, “έμφυλη ισότητα” μοιάζουν να μας απασχολούν περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν. Μαζί τους θα έβαζα και τη λέξη “πατριαρχία”. Κάτι που δεν έχουμε απαντήσει σχεδόν ποτέ είναι αν τελικά πόσο, στο πέρασμα του,  αυτός ο όρος που έχει ταυτιστεί με τη βία ενάντια στις γυναίκες έχει κακοποιήσει και την ανδρική συνείδηση.

Η λέξη πατριαρχία χρησιμοποιείται με πάρα πολλούς τρόπους και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολύ πιο ειδικοί από εμένα για να την αναπτύξουν. Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου και κοινωνικού διαχωρισμού. Εδώ και χρόνια αγόρια και κορίτσια, γυναίκες και άντρες προετοιμάζονται για έναν ρόλο που η κοινωνία τους επιτάσσει. Θέσεις εξουσιαστικές που έχουν να κάνουν με την αρρενωπότητα των ανδρών και την αδυναμία των γυναικών. Αυτό το σύστημα για μένα δεν έχει φύλο. Καλλιεργείται από γυναίκες και άντρες το ίδιο και αφορά όλους μας. Στην Αφρική υπάρχουν πολλές βάναυσες πρακτικές βίας σε γυναίκες από γυναίκες, όπως και άνδρες που χρησιμοποιούν τη σωματική τους δύναμη για να επιβληθούν σε γυναίκες που τις θεωρούν υποδεέστερες ή κτήμα τους. Δεν θα μιλήσω για γυναικεία ή ανδρική συνείδηση γιατί δεν θέλω να κάνω αυτό τον διαχωρισμό. Θα μιλήσω όμως για ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη, συμπεριφορές, ελευθερία και ότι κανένα ανθρώπινο ον δεν πρέπει να κακοποιείται σωματικά ή συναισθηματικά. Όλα τα υπόλοιπα είναι δημιουργήματα ενός κοινωνικού τέρατος.

Οι Λουόμενες

διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X