Αναλύσεις

Για την  Τουρκία στο Αιγαίο επικρατεί μόνο το δίκαιο του ισχυροτέρου!

Για την  Τουρκία στο Αιγαίο επικρατεί μόνο το δίκαιο του ισχυροτέρου!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών , Δικηγόρος

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι δεν υπάρχει Κυβέρνηση με το κύρος εκείνο μεν,  ώστε στις σχέσεις με την Τουρκία, να προβληθεί η πολιτική του δικαίου: ίσος προς ίσον, όμως  δεν υπάρχει και Αντιπολίτευση τουλάχιστον να της το υπενθυμίζει. Τούτο σημαίνει ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν λειτουργεί  είναι αδρανής και επομένως ο ελληνικός Λαός δεν μπορεί από αυτούς να προσδοκά τίποτα. Παρότι λοιπόν η επίτροπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τόνισε ότι τα σύνορα κάθε χώρας είναι υπόθεση των κρατών και όχι της  ΕΕ, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε τρίτους, φίλους και συμμάχους, όχι πάντως στην ημετέρα αποτρεπτική δύναμη. Η ίδια επίτροπος σε παλιότερη δήλωσή της είχε τονίσεις ότι: Θέλουμε μια ισχυρή Τουρκία. Θέλουμε να δούμε την Τουρκία ισχυρή από οικονομικής άποψης . Αυτός  είναι και ο λόγος που   η Τουρκία ονειρεύεται Γαλάζια πατρίδα, δεν ξεχνά  τον το «εθνικό όρκο» του 1922 και προσπαθεί να εδραίωση τετελεσμένα γεγονότα !  

«Μωραίνει ο κύριος ους βούλεται απολέσει» , γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά  όταν η Ελλάδα μειώνει συνεχώς τις δαπάνες της . Μέσα σε μια τετραετία μείωσε  τις αμυντικές δαπάνες από 7 δις σε 3,5 γιατί πώς να το κάνουμε βλέπετε η χώρα μας έχει  και τους φίλους και εταίρους δανειστές να ξεπληρώσει και εναποθέτει τις ελπίδες της στη βοήθεια οργανισμών όπως ο ΟΗΕ ο οποίος δε, μετά τα τετελεσμένα γεγονότα μπορεί να συζητά και να καταδικάζει την επί τουλάχιστον 40 Χρόνια   διαμορφωμένη κατάσταση όπως και το ΝΑΤΟ.

Αν άλλως είχαν τα πράγματα, τόσο Κυβέρνηση όσο και Αντιπολίτευση θα γνώριζαν αυτό που από τα χρόνια του Θουκυδίδη ακόμα είναι γνωστό, δηλαδή τι ; ότι κανείς, θα πρέπει να είναι έτοιμος ώστε να μην χρειαστεί να υποχωρήσει τόσο όσο η αδυναμία του θα του επιτρέψει. Και τούτο γίνεται απόλυτα σαφές, όταν ενώ η συστηματικά διεκδικούσα Τουρκία, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, εξοπλίζεται αναλόγως και σχετικώς, με την εκ παραλλήλου προβολή της πολιτικής αυτοκρατορίας, και από ανατολή αλλά και από δύση.

Πέραν απ’ αυτό όμως, θα πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό ότι  οι φίλοι και σύμμαχοι με την πολιτική τους διαμορφώνουν πεδίο τετελεσμένων γεγονότων για τη γείτονα, και το πολύ -πολύ εκ των υστέρων να εκφράσουν  τη λύπη τους για αυτά, των οποίων βεβαίως πολλάκις είναι ηθικοί αυτουργοί, γιατί ακριβώς το συμφέρον τους απλώνεται και στην άλλη πλευρά. Αυτά μπορεί να γίνουν πλήρως κατανοητά , αρκεί να αναλύσει κανείς στοιχειωδώς την δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ , ο οποίος, σε αντίθεση με τα όσα έχει διακηρύξει η Αμερική δια του προέδρου της για την  Τουρκία, ότι δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν θα πάρει τα F35, όταν αγοράζει και S-400 από τη Ρωσία, δήλωσε: “πως είναι απόλυτα εθνικό δικαίωμα της Τουρκίας, να αγοράζει όλα από όπου θέλει”. Συγκεκριμένα ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό ΜΜΕ είπε αναφορικά με την υπόθεση των S-400: «Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα. Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Θεωρούμε ότι η συζήτηση για την προμήθεια των συστημάτων Patriot είναι καλοδεχούμενη, όπως και με τις συζητήσεις της Τουρκίας με την Ιταλία και την Γαλλία για την προμήθεια ενός συστήματος μεγάλης εμβέλειας […]. Παρ΄ όλα αυτά η απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία είναι στην ουσία της εθνική της υπόθεση». Κατά τα άλλα, Ο νοών νοείτω!!

Δεν τίθεται λοιπόν, ζήτημα αγοράς των S400 και των F35 ή και Patriot, και έτσι με άνεση  η Τουρκία με το πλωτό γεωτρύπανο προβαίνει σε έρευνα κοιτασμάτων στο πεδίο της  κυπριακής ΑΟΖ , εκδηλώνοντας παράλληλα και την ανάλογη ισχύ, όταν η Ελλάδα και η Κύπρος, εν Αδυναμία βεβαίως Βεβαίως, αναζητούν την προστασία του Διεθνούς δικαίου! Με την Ελλάδα δε, να περιμένει πότε, μετά το πείραμα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, θα προχωρήσει  η Τουρκία και νοτίως του Καστελόριζου, στην ελληνική μεν, αλλά ουχί ανακηρυγμένη ΑΟΖ.

Το ότι κάτι ετοιμάζουν οι σύμμαχοί μας Τούρκοι   αποδεικνύει η Ξαφνική Σύσκεψη των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών  στις 25 Απριλίου 2019, με την συμμετοχή  όλης της Ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για 3,5 ώρες. Τούτο  δείχνει καθαρά επιχειρησιακής φύσεως γεγονός ,καθότι η απόφαση της πολιτικής Ηγεσίας (Ερντογαν) ,φαίνεται να είναι ειλημμένη!

Κατά συνέπεια  οι συμμαχικές δυνάμεις οφείλουν να αποτρέψουν την Τουρκία να μπει στην περιοχή,  πολύ περισσότερο να προβεί σε τρύπημα καθότι τούτο συνιστά ευθέως προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κυπριακού Κράτους με ένα νέο τύπου  Αττίλα, όπως τονίζεται αυτή τη φορά στη θάλασσα.  

Πως όμως θα καταστούν δυνατές οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όταν οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 45% περίπου στη δεκαετία των μνημονίων και της υποτέλειας  και οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με μείωση κατά 80%, όταν τον ίδιο καιρό η Τουρκία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες της κατά 65 %.!!

Είχαμε τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι στο πλαίσιο της όλης πολεμικής ατμόσφαιρας στην περιοχή, μετά την είσοδο της Τουρκίας στην πόλη Αφρίν, που επέτρεψαν και οι δυνάμεις της Δύσης αλλά και η Ρωσία, καθώς και τα δύο μέρη, καθένα για τους δικούς του λόγους, δεν ήθελαν τους Κούρδους στο κεφάλι της Συρίας, η Τουρκία ανήχθη σε υπολογιζόμενη περιφερειακή δύναμη. Η Αμερική, επιτρέποντας την είσοδο των Τούρκων στην πόλη αυτή, εξασφαλίζει ότι το έδαφος περνά σε Νατοϊκό έλεγχο, ενώ η Ρωσία διώχνει τον πονοκέφαλο των Κούρδων απ’ τα βόρεια της συμμάχου της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία επιδιώκει την ικανοποίηση της στρατηγικής της, που είναι η εξαιρετικά έντεχνη διατύπωση του αιτήματος της αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης και αναδεικνύει ως άλυτα δήθεν προβλήματα των  ορίων στο Αιγαίο, με την προβολή δήθεν γκρίζων ζωνών, που σχετίζονται και με άλλης φύσεως προβλήματα, όπως είναι η ΑΟΖ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την Τουρκία το Αιγαίο αποτελεί εξαιρετικό χώρο για να πετύχει τη μόνιμη επιδίωξή της, την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, επειδή εκεί δεν έχει πληθυσμό και πασχίζει  να βρει τον κατάλληλο και ανώδυνο γι’ αυτήν τρόπο που είναι τετελεσμένα γεγονότα με την επιδίωξη θερμού γεγονότος, προκειμένου να τεθεί ζήτημα πλέον μετά το αποτέλεσμα. Επομένως, τονίζαμε και τονίζουμε μια σοβαρή ελληνική εξωτερική πολιτική, οφείλει να οργανώνει την Άμυνα και να αποφεύγει με κάθε τρόπο την πρόκληση, που οδηγεί στην ικανοποίηση του σκοπού της Τουρκίας. Τούτο άλλωστε επιδιώκουν και  οι ΗΠΑ αν κρίνει κανείς τις δηλώσεις του Πρεσβευτή των ΗΠΑ, ο οποίος λέει ότι φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, το οποίο στα ώτα ειδικών πρέπει να ηχεί ως αναμενόμενο. Άλλωστε είναι ακόμα ισχυρή η φωνή των δέκα αξιωματικών (8 Απριλίου, 2019) οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν ότι μόνο «Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν τη χώρα ευυπόληπτη στους φίλους και σεβαστή στους αντιπάλους», ενώ η « επίκληση από ελληνικής πλευράς διαρκώς του διεθνούς δικαίου δεν είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας».

Το κακό είναι ότι τα παραπάνω δεν φαίνεται να συμμερίζεται ούτε η ΝΔ ως Αντιπολίτευση γιατί κινείται και αυτή στην πεπατημένη και στη λογική του πατερoύλη  και του η «Κύπρος κείται μακράν» και «ανήκομεν εις την Δύσιν. Πέραν των άλλων γι’ αυτήν τη λογική της ΝΔ το κράτος έχει συνέχεια, όπερ σημαίνει έχει συνέχεια και για τη μείωση δαπανών για την παιδεία, για την υγεία και  για την Άμυνα, αρκεί να βγουν τα πλεονάσματα για να μπουν στις τσέπες των Ευρωπαίων σε βάρος της ζωής των Ελλήνων, της ασφάλειας τους αλλά και της υπάρξεως του έθνους των δικαιωμάτων του και των συνόρων του !!

Ο ελληνικός Λαός θα πρέπει να μην χάσει διόλου από το νου του, τούτη τη φορά πως με  τις ίδιες επιλογές και πράξεις δεν πρόκειται να έχει διαφορετικά αποτελέσματα .

Αυτοί δηλαδή που τον έφεραν μέχρι εδώ και σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να είναι εκείνοι που θα τον σώσουν!.  

Ας το έχει αυτό καλά υπόψη του!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X