Γυναίκα

Η μοναδική Σύλβια Πλαθ – Λέξεις και αυτοκαταστροφή

Η μοναδική Σύλβια Πλαθ – Λέξεις και αυτοκαταστροφή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αν και θεωρείται πρωτοπόρος του στυλ της εξομολογητικής ποίησης, η Σύλβια Πλαθ -που γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1932-  δεν ήταν ευρέως γνωστή όταν αυτοκτόνησε στις 11 Φεβρουαρίου 1963 σε ηλικία 30 ετών. Το ποιητικό της έργο ωστόσο κατέστη ιδιαιτέρως επιδραστικό στα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατό της. Τα ποίηματά της διαβάζονται, συζητιούνται και αναλύονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

1. Δημοσίευσε το πρώτο της ποίημα σε ηλικία 8 ετών. Είχε τον τίτλο «Ποίημα» και δημοσιεύτηκε στην παιδική κατηγορία της εφημερίδας Boston Herald το 1941. Ακολούθησαν δημοσιεύσεις και άλλων ποιημάτων της αργότερα στο The New Yorker, στο The Atlantic Monthly και στο Harper’s Bazaar.

2. Ο πατέρας της Σύλβια, Όττο Πλαθ, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Γερμανία όταν ήταν έφηβος και σταδιοδρόμησε ως καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Ήταν αυθεντία στις μέλισσες. Ο Όττο είχε τεράστια επιρροή στο έργο της κόρης του. Ένα από τα πιο διάσημα ποιήματά της τιτλοφορείται “Daddy”. Ο Όττο πέθανε απροσδόκητα από επιπλοκές του διαβήτη, όταν η Σύλβια ήταν 8 ετών. Θα αντιμετώπιζε αυτή την απώλεια για το υπόλοιπο της ζωής της. Στο αποκορύφωμα της δημιουργικής της παραγωγής, το φθινόπωρο του 1962, έγραψε μια ακολουθία πέντε ποιημάτων, «τα Ποιήματα για τις μέλισσες», σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Είναι ελπιδοφόρα και επιβεβαιωτικά έργα που αρχικά προορίζονταν να τελειώσουν τη συλλογή της Άριελ, αλλά αντ’ αυτού μετά το θάνατό της συνδέθηκαν με πιο σκοτεινά, πιο καταθλιπτικά ποιήματα όπως το “Άκρο” και το “Λέξεις” που έγραψε στις τελευταίες της μέρες.

3. Η Σύλβια Πλαθ συνέγραψε και παιδικά βιβλία. Όλα δημοσιεύτηκαν μετά θάνατον. Είχε μια μικρή συλλογή από παιδικές ιστορίες που βρίσκονταν ανάμεσα στα περιοδικά και τις εφημερίδες της. Το ένα, το The It-Doesn’t-Matter-Suit, αφηγείται μια γλυκιά ιστορία για τον Μαξ Νιξ και το μουσταρδί κίτρινο κοστούμι του. Στην ιστορία, ο 7χρονος Μαξ είναι ο μικρότερος από τα επτά αδέρφια. Δύο από αυτά τα αδέρφια είναι ο Όττο και ο Εμίλ – τα ονόματα του πατέρα της.

4. Η παιδική ζωή της Σύλβια Πλαθ έχει περιγραφεί ως «επιτυχημένη». Αν και αναφέρεται συχνότερα ως μια τραγική φιγούρα, στην εφηβεία και τη νεανική της ζωή χαρακτηρίζεται για τις μεγάλες επιδόσεις της. Ήταν άριστη μαθήτρια, κέρδισε υποτροφία για το Smith College, και ήταν υπότροφος Fulbright κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Cambridge της Αγγλίας. Κέρδισε επίσης διάφορα βραβεία συγγραφής ενόσω ήταν στο κολέγιο.

5. Η Πλαθ έκανε την πρακτική της στο περιοδικό Mademoiselle. Όταν σπούδαζε στο κολλέγιο κέρδισε έναν διαγωνισμό για να δουλέψει ως συντάκτρια στο περιοδικό Mademoiselle κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1953. Η εμπειρία σηματοδότησε μια καμπή στο έργο και τη ζωή της. Το μυθιστόρημά της, Ο Γυάλινος Κώδων, είναι μια λεπτώς καλυμμένη μυθοπλασία της εποχής της στη Νέα Υόρκη. Περιέγραψε την εμπειρία ως «πόνος, πάρτι, δουλειά».
Μια από τις σκηνές του βιβλίου περιγράφει λεπτομερώς μια απόπειρα βιασμού – ένα γεγονός που τα προσωπικά ημερολόγια της Πλαθ από εκείνο το καλοκαίρι φαίνεται να επιβεβαιώνουν. Αφού επέστρεψε στο σπίτι της στη Βοστώνη, μπήκε σε κατάθλιψη και επέζησε μιας απόπειρας αυτοκτονίας. Κατάφερε να επιστρέψει στις σπουδές της και να αποφοιτήσει με έπαινο.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X