Γυναίκα

Ντολμαδάκια μπορούμε να φάμε τι λέει ο γνωστός διαιτολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου

Ντολμαδάκια μπορούμε να φάμε τι λέει ο γνωστός διαιτολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου ο κορυφαίος  Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ανάρτηση του στο Instagram εξηγεί γιατί μπορούμε να φάμε Ντολμαδάκια την Καθαρά Δευτέρα.

Ο ντολμάς, μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ο πιο γνωστός, είναι τα
ντολμαδάκια γιαλαντζί, ένα λαδερό φαγητό με βασικά συστατικά του τα αμπελόφυλλα,
το ρύζι, το σκόρδο, το δυόσμο και το κρεμμύδι.

Μία μερίδα ντολμαδάκια (περίπου 5-6 ), περιέχουν περίπου 200-220 θερμίδες, 9 γρ
λιπαρών, 24 γρ υδατανθράκων 3,2 γρ πρωτεΪνών και 1,7 γρ φυτικών ινών.

Τα αμπελόφυλλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, E, A και B6, καθώς και νιασίνη, σίδηρο,
ίνες, ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδραστικά συστατικά που παρουσιάζουν
ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Επίσης, έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και μπορούν να
καταναλώνονται ελεύθερα και από τους διαβητικούς.

Το ρύζι, ένα ιδιαίτερα παρεξηγημένο τρόφιμο, βρίσκεται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή του.

Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, σεληνίου, σιδήρου,
φολικού οξέος, θειαμίνης και νιασίνης καθώς βιταμίνης Β1.

Τα κρεμμύδια, αποτελούνται κυρίως από απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη,
καθώς και φυτικές ίνες. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β9, Β6 καθώς και
κάλιο, συστατικά που έχουν θετικά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
και στην υγεία της καρδιάς.

Το σκόρδο είναι θερμιδικά χαμηλό και πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, μαγγάνιο,
σελήνιο και ενώσεις θείου και μαζί με το δυόσμο συνιστούν μια ισχυρή
αντιοξειδωτική διατροφική ασπίδα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X