Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η επικίνδυνη πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς στρατηγική

Η επικίνδυνη πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς στρατηγική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η στρατηγική δεν ήταν και δεν είναι το δυνατό σημείο αυτής της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηταν και είναι η “αχίλλειος πτέρνα” και ο επικίνδυνος τρόπος να πορεύεται και να κυβερνά τη χώρα.

Ο eretikos.gr και ο γράφων έχει επανειλημμένα στηλιτεύσει την απουσία στρατηγικής στην οικονομία και κυρίως στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού. Η λογική του “βλέποντας και κάνοντας”  είναι η πυξίδα και ο τρόπος που πολιτεύεται η κυβέρνηση. Το αποτελέσματα τα είδαμε, το βλέπουμε καθημερινά και δυστυχώς θα το δούμε και θα το υποστούμε.

Δεν θα πούμε πολλά λόγια για την επικίνδυνη και καταστροφική απουσία στρατηγικής. Οι πολίτες και προπαντός οι επιχειρήσεις αδυνατούν να προγραμματίσουν και σχεδιάσουν την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Δεν έχουν μπούσουλα, δεν έχουν τον άξονα που διαπερνά τη στρατηγική της κυβέρνησης, για να σχεδιάσουν και προγραμματίσουν οι ίδιοι. Και γιατί δεν έχουν τον άξονα; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει στρατηγική.

Το ίδιο επικίνδυνο κενό, τη μεγάλη απουσία κατήγγειλε και ο Ηλίας Μόσιαλος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών του κορονοϊού με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χρειαζόμαστε άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια στρατηγική που δεν θα είναι ένα σύνολο αντανακλαστικών κινήσεων, ούτε η αλλαγή πολιτικής χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση (μη χρήση της μάσκας στα πολυκαταστήματα με απόφαση συγκεκριμένου υπουργείου).

Η εθνική στρατηγική προϋποθέτει τις συντονισμένες δράσεις της πολιτείας, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτών. Η στρατηγική πρέπει να βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση» έγραψε ο καθηγητής του London Scool of Economics. Και φαντάζομαι ή για να ακριβολογώ, λίγοι θα διαφωνούν μαζί του, ακόμα και από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Το κακό είναι πως δεν έχουν την ίδια αντίληψη εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Και τις συνέπειες της απουσίας στρατηγικής τη βλέπουμε στην άνοδο των κρουσμάτων, στο αλαλούμ με τις μάσκες και τα εμβόλια, στην απουσία σχεδιασμού για τα σχολεία, όχι μόνο για το χρόνο που θα ανοίξουν, αλλά και για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις. Πρέπει να μειωθούν τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι, στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις της Νίκης Κεραμέως, δικαιώνοντας σε απόλυτο βαθμό τον Ηλία Μόσιαλο.

Αλλά εκεί που η απουσία στρατηγικής είναι κραυγαλέα και πολύ πιο επικίνδυνη από οποιονδήποτε άλλο τομέα είναι στα εθνικά θέματα. Δεν θα πούμε πολλά απλώς θα περιγράψουμε ορισμένες κινήσεις.

Τον Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος για τελική συμφωνία, ακόμα και στρατιωτική συμμαχία με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τη Γαλλία, η οποία έχει κοινά συμφέροντα, τουλάχιστον στην παρούσα ιστορική εποχή με την Ελλάδα.

Υστερα από πιέσεις Αμερικανών και Γερμανών ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαταλείπει τον Μακρόν και πέφτει στην αγκαλιά της Μέρκελ. Αποτέλεσμα αυτής της στροφής η μυστική συνάντηση στο Βερολίνο  της Ελένης Σουρανή (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη) με τον σύμβουλο του Ερντογάν τον Ιμπραήμ Καλίν.

Υστερα από λίγες εβδομάδες υπογράφει η Ελλάδα τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Εκνευρίζεται η Μέρκελ, θυμώνει η Γερμανία και το επόμενο χρονικό διάστημα αποκαλύπτεται σχεδόν σε όλο της το εύρος η ανθελληνική στάση της Μέρκελ και της Γερμανίας. Μας πιέζουν αφόρητα για διάλογο με την Τουρκία και υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα, που θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα, αφού η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.

Υστερα από τη γερμανική ψυχρολουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται προς την κατεύθυνση του Μακρόν, ο οποίος είναι ακόμα πρόθυμος, αλλά όχι τόσο ζεστός όσο πριν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο ακόμα και για προτάσεις πιο οικονομικές για τις φρεγάτες Μπελάρα.

Δείτε επίσης τι γίνεται με την Τουρκία και κάντε τις συγκρίσεις. Τώρα ο Ερντογάν αλωνίζει στην ελληνική ΑΟΖ. Γιατί; Διότι την πρώτη φορά που μπήκε το Ορούτς Ρέις  στην ελληνική ΑΟΖ, το πήρε ο άνεμος είπαν οι Ελληνες φωστήρες αντί να το οδηγήσουν αναγκαστικά και αποφασιστικά εκτός της ελληνικής ΑΟΖ,  στέλνοντας το μήνυμα στον Ερντογάν ότι δεν είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν σκληρά και αταλάντευτα.

Θυμηθείτε τώρα τι έγινε το 2018. Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς έκοψε τα καλώδια του Μπαρμπαρός και το οδήγησε εκτός ελληνικής κυριαρχίας. Τί έκανε ο καυγατζής σουλτάνος; Τίποτα. Κατάπιε την ενέργεια που αποφασιστικά έκανε η Ελλάδα.

Θυμηθείτε επίσης τη δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν Τούρκοι ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα. Θα την εξαφανίσω ήταν η λακωνική απάντηση. Οι Τούρκοι πήραν το μήνυμα και δεν τόλμησαν να επαναλάβουν προκλήσεις, όπως κάνουν τώρα και θα συνεχίσουν, όσο δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και αποφασιστικότητα για σεβασμό και τήρηση των “κόκκινων γραμμών”.

Τί θα συμβεί; Ποιος ξέρει τι θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Οταν απουσιάζει η στρατηγική οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις είναι αδύνατες. Το σίγουρο είναι πως αν δεν χαράξει η Ελλάδα εθνική στρατηγική με τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το πιο ανώδυνο που θα συμβεί θα είναι η διπλωματική αναξιοπιστία, αφού ο κανόνας των κινήσεων θα είναι η παλινδρόμηση. Το πιο επικίνδυνο και σοβαρό δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X