Επιλογές

ΚΙΝΑΛ: Πρώτα… τα εθνικά θέματα

ΚΙΝΑΛ: Πρώτα… τα εθνικά θέματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την αντιμετώπιση άμεσα του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος εμφανίζεται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, προτάσσοντας συγκεκριμένα μέτρα, αντί για γενικόλογες διατυπώσεις και ευχολόγια. Η «επιθετική» της στάση απέναντι στην έκρυθμη κατάσταση -ιδίως στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου- αποτυπώθηκε πλήρως στην τοποθέτησή της κατά την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES Leaders) στις Βρυξέλλες, όπου η κυρία Γεννηματά εμφανίστηκε αιχμηρή και ξεκάθαρη, βάζοντας σαφή όρια στην αντοχή του κόμματός της απέναντι στον «επικίνδυνο διεθνή ταραξία», δηλαδή την Τουρκία.

Βαδίζοντας στα χνάρια της Realpolitik, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να έχει επιλέξει στρατηγικά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης απέναντι στην πολιτική γενικά -αλλά και στο κόμμα της ειδικά-, αφουγκραζόμενη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και έχοντας επεξεργαστεί λύσεις για τα κρίσιμα τρέχοντα ζητήματα, ξορκίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο του αμέτοχου παρατηρητή ή πολιτικού σχολιαστή, όπως είθισται για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στον αντίποδα, η Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει να κολυμπά στα βαθιά, προκαλώντας μοιραία στην κοινή γνώμη και το προοδευτικό ακροατήριο συγκρίσεις με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στα πεδία της διαχειριστικής ικανότητας και της διαπραγματευτικής ισχύος στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Με εθνική φανέλα η Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ

Δίνοντας συνέχεια σε μια εποικοδομητική αντιπολιτευτική στάση, αρχής γενομένης από την ψήφο των αποδήμων, πρόθεση της ηγετικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής είναι να παρεμβαίνει με παραγωγικό πολιτικό λόγο στα μείζονα ζητήματα και κρίσεις, δείχνοντας τον δρόμο της επίλυσης αλλά και τα «δόντια» του κόμματος όπου χρειαστεί, ακόμη και στην «απασφαλισμένη» Τουρκία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυρία Γεννηματά ζήτησε σε επιτακτικό τόνο από τους ομογάλακτούς της Ευρωπαίους Σοσιαλιστές «να μπει ένα τέλος στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζοντας κριτικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει μεγάλη ελαστικότητα».

Joker: Παράνοια! Τώρα ο Χρυσοχοϊδης… αδειάζει την ΕΛΑΣ και τρολάρει!

Επιπλέον, η ίδια, μάλιστα, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιβολής εμπάργκο στην προμήθεια όπλων προς την Τουρκία, όπως και υπέρ των κυρώσεων στη βάση των προειδοποιήσεων και των διαπιστώσεων των προηγούμενων Συνόδων, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Προσφυγικό, καταλήγοντας πως «δεν είναι και δεν πρέπει να παραμείνει ελληνικό πρόβλημα».

Η σκληρή -εθνική- στάση της κυρίας Γεννηματά απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα σε επίπεδο ρητορικής πλαισιώθηκε και από τη δέσμη προτάσεων που η ίδια κατέθεσε ενώπιον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, θέτοντας ένα σαφές πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών στους κόλπους της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο προσεχές μέλλον.

Οι 4 προτάσεις Γεννηματά

Συγκεκριμένα, η κυρία Γεννηματά τόνισε:

  • Είναι υποχρέωση της ΕΕ να φυλάσσει τα σύνορά της, αναβαθμίζοντας τις δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν ως τώρα. Αμεση ενίσχυση της συνοριοφυλακής.
  • Να αλλάξουμε την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» των μεταναστών να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά!
  • Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της ΕΕ για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
  • Να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αυτοψία στη Σάμο

Παράλληλα με τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά φόρουμ, αυτοψία στη Σάμο θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά, έπειτα από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Σάμου, προκειμένου να διαθέτει επικαιροποιημένη εικόνα για το εύρος του προβλήματος αλλά και τις παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο από πλευράς της πολιτείας. Στη διάρκεια της επίσκεψής της η κυρία Γεννηματά αναμένεται να επισκεφθεί το ΚΥΤ Σάμου, ενώ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις και με τις τοπικές Αρχές, ώστε να αποκομίσει την πραγματική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά την κατακόρυφη αύξηση των προσφύγων – μεταναστών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X