Κοινωνία

Αξιολόγηση: Ηχηρή απάντηση των εκπαιδευτικών σε Κεραμέως – Μητσοτάκη! (vid&pics)

Αξιολόγηση: Ηχηρή απάντηση των εκπαιδευτικών σε Κεραμέως – Μητσοτάκη! (vid&pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών αυτή την ώρα στο Εφετείο Αθηνών όπου εκδικάζεται η έφεση των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κατά της απόφασης να κριθεί παράνομη η σημερινή τους απεργία.

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά της απεργίας και το δικαστήριο την έκρινε παράνομη, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν έφεση και αναμένουν την τελική απόφαση.

Η ηγεσία του υπουργείου περιμένει να κριθεί, εκ νέου, παράνομη και καταχρηστική η απεργία και να απαγορευτεί η συνέχεια της.

Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης στο Εφετείο, είναι κλειστή η άνοδος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από την Ασκληπιού, ενώ το ρεύμα καθόδου είναι η κλειστό από το ύψος της Πανόρμου.

Ανάλογες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα μαθητές έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια και αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές προχωρούν αυτή την ώρα σε πορεία και κινούνται προς την Βασιλίσσης Σοφίας.

Σημειώνεται πως οι εκπαιδευτικές ενώσεις διαμαρτύρονται για το μέτρο της αξιολόγησης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως οδηγεί σε κατηγοριοποιήσεις σχολείων, και ζητούν ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση ώστε να βρεθεί λύση.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών είναι πλέον υποχρεωτική, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Αφορά 160.000 εκπαιδευτικούς και 15.000 σχολικές μονάδες. Παράλληλα, θα υπάρχει αξιολόγηση του έργου και των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά στόχος θα είναι η βελτίωσή τους. Κάθε εκπαιδευτικός θα αξιολογείται από δύο αξιολογητές σε σειρά κριτηρίων-δεικτών και με συνέντευξη, ενώ θα αξιολογούνται και οι μέθοδοι διδασκαλίας του στην τάξη.

“Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη λαϊκή απαίτηση για να στηριχθούν ουσιαστικά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους, που είναι αυτοί που ουσιαστικά κράτησαν ανοιχτά τα σχολεία. Είναι, ακόμα, ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, που θα κοιτάει στην τσέπη μαθητές και γονείς, για ένα σχολείο όπου όλα θα “πωλούνται” και όλα θα “αγοράζονται”. Είναι, ουσιαστικά, ένα συλλογικό “δεν πάει άλλο” απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που “εξουθενώνει” τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, πότε με webex, πότε με πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων που είναι λάστιχο, πότε με τις προκλητικές αποφάσεις για νέες συμπτύξεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας”, αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του.

“Σήμερα κάθε εκπαιδευτικός νιώθει την ανάταση και την αξιοπρέπεια του συλλογικά οργανωμένου αγώνα για το δίκιο. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος”, σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει: “Λέει ψέμματα η κυβέρνηση και η υπουργός “Παιδείας” ότι σκοπός τους είναι να αναβαθμιστούν τα σχολεία. Στόχος τους είναι να ενταθούν οι κοινωνικοί φραγμοί, η μόρφωση να παρέχεται σαν εμπόρευμα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των γονιών. Η άρνηση των εκπαιδευτικών να παίξουν ρόλο σε αυτό το αντιλαϊκό έργο είναι πράξη παιδαγωγικής ευθύνης γιατί ζουν από πρώτο χέρι την υποβάθμιση, τις άνισες μορφωτικές και κοινωνικές αφετηρίες, τα λαϊκά βάσανα”.

“Το δίκιο θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που παλεύουν για ένα σχολείο όπου κάθε παιδί θα στηρίζεται ολόπλευρα για να αναπτύσσει όλες τις ικανότητές του και τα ταλέντα του, για ένα σχολείο ανοιχτό και ασφαλές που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Η δύναμη θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που οργανώνονται μαζικά και συλλογικά και θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών κόντρα στα συμφέροντα των λίγων. Ένδειξη της πίεσης που μπορεί να ασκήσει αυτή η δύναμη είναι ο αυταρχικός κατήφορος της Υπ. “Παιδείας” και της κυβέρνησης που συνεχώς “τρώνε τα μούτρα τους” από τους αγώνες των εκπαιδευτικών. Η μάχη ενάντια στον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζική, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα, αγκαλιάζοντας όλους αυτούς που έχουν κάθε λόγο για να μη γίνει πράξη ο εφιάλτης αλλά το όνειρο!”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Πορεία εκπαιδευτικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πορεία εκπαιδευτικών είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Κρατώντας πανό που γράφουν “Όχι στην αξιολόγηση το σχολείο – επιχειρήσεων και την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου” και φωνάζοντας συνθήματα, τονίζουν ότι η αξιολόγηση “θα μείνει στα χαρτιά”.

Η πορεία των εκπαιδευτικών θα κατευθυνθεί προς το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και έπειτα στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και θα κινηθεί μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου και 26ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Άγαλμα Βενιζέλου, σύμφωνα με το grtimes.gr.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια αναμένονται και σε πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X