Κοινωνία

COVID-19: Ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού – Πόσο κοντά είμαστε στη λήψη μέτρων

COVID-19: Ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού – Πόσο κοντά είμαστε στη λήψη μέτρων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

COVID-19: Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η κυβέρνηση την έξαρση του κορονοϊού και των ιώσεων λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2024 και βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία απευθύνει συστάσεις στους πολίτες, και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες να προστατεύσουν με συγκεκριμένα μέτρα την υγεία τους.

Ο κορονοϊός απειλεί να τινάξει στον αέρα το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφεται αύξηση της διασποράς στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 37% και ο αριθμός είναι υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί προτρέπουν τις ευάλωτες ομάδες (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) να κάνουν το συντομότερο δυνατόν το εμβόλιο για την COVID-19 και τη γρίπη.

Παράλληλα προτρέπουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. νοσοκομεία, κέντρα υγείας) για την προστασία τόσο των ασθενών, όσο και των γιατρών και νοσηλευτών. Το ίδιο και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε κλειστές δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς, αλλά και σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό.

Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού:

υγιεινή των χεριών,
αντισηπτικά,
συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων,
απομόνωση επί συμπτωμάτων,
συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό,
περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία Παίδων

Σήμερα, μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία Παίδων. Βήχας, υψηλός πυρετός, λοιμώξεις του αναπνευστικού, στρεπτόκοκκος και κορονοϊός στέλνουν τα παιδιά στα κρεβάτια.

Οι νοσηλείες στον ενήλικο πληθυσμό αφορούν κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία έχουν αποφύγει να εμβολιαστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου έχουν γίνει μόνο 153.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης για την COVID-19.

Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα μετά την Πρωτοχρονιά

Τα κρούσματα από COVID-19 παρουσιάζουν αυξητική τάση και υπάρχει η ανησυχία ότι μετά τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του 2024 το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο, ωστόσο, εκτιμάται ότι το Σύστημα Υγείας… «αντέχει».

«Δεν είμαστε στο σημείο να ληφθούν άμεσα μέτρα» δηλώνει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, παραπέμποντας ωστόσο στις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, η οποία παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Η έξαρση του κορονοϊού συμπίπτει με την εμφάνιση στη χώρα μας της νέας υποπαραλλαγής JN.1, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την προηγούμενη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X