Θέμα

Δημόσια νοσοκομεία: Εικόνες ντροπής και κατάρρευσης

Δημόσια νοσοκομεία: Εικόνες ντροπής και κατάρρευσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες ντροπής, αίσχους και κατάρρευσης παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των νησιών της χώρας. Το ΕΣΥ καταρρέει και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα (για λόγους οικονομίας όπως είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα χάλια) και τώρα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ υπόσχεται για άλλη μία φορά ότι θα κάνει καλύτερο το ΕΣΥ, παρότι το σχέδιό του είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος και ο Σπύρος Πνευματικός (ο πρώην βουλευτής που τάχθηκε υπέρ της διαλογής των καρκινοπαθών ασθενών) στο παρελθόν.

Εγκληματική είναι η υποστελέχωση τόσο των νοσοκομείων όσο και των κέντρων Υγείας στα νησιά, καθώς οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ασθενοφόρα είναι εμφανής, αφού όχι μόνο στους δρόμους αφήνουν την τελευταία τους πνοή ασθενείς που προσπαθούν να καταφτάσουν με δικά τους μέσα στα κέντρα υγείας, αλλά γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να μένουν στους χώρους εργασίας τους επειδή δεν βρίσκουν καταλύματα να νοικιάσουν! Δεν είναι τυχαίο ότι, η υποστελέχωση των νησιών σε συνδυασμό με τα τελευταία απανωτά περιστατικά με ασθενείς που δεν έλαβαν την αναμενόμενη περίθαλψη λόγω των ασθενοφόρων που άργησαν ή δεν πήγαν ποτέ, φαίνεται πως απασχολούν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και την υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου. Την ίδια στιγμή, μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με τους γιατρούς που δεν μπορούν να στελεχώσουν τα νησιά εξαιτίας του στεγαστικού προβλήματος και της έλλειψης καταλυμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, δεκάδες υπάλληλοι του Νοσοκομείου Σαντορίνης αναγκάζονται να μείνουν όλοι μαζί στο παροπλισμένο παλιό Κέντρο Υγείας, λόγω χαμηλών μισθών και έλλειψης διαθέσιμων σπιτιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποστελέχωση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είναι πολύ μεγάλη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για το ΕΚΑΒ εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 200 διασώστες, ώστε τα υπάρχοντα ασθενοφόρα στα νησιά να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Δεκάδες υπάλληλοι μένουν σε… κοινόβιο!

Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναδεικνύει το «δράμα» της διαμονής των υγειονομικών στα νησιά. O πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπογραμμίζει πως στο Κέντρο Υγείας Θήρας το οποίο έχει κλείσει, διαμένουν οι δεκάδες υγειονομικοί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Σαντορίνης. «Από το 2016 που λειτούργησε το νοσοκομείο, το κλειστό Κέντρο Υγείας μετατράπηκε σε σπίτι διαμονής δεκάδων εργαζόμενων του νοσοκομείου με καταγωγή εκτός του νησιού. Πάνω από 40 με 50 εργαζόμενοι διαμένουν στο κτίριο που στεγάζονταν το κέντρο Υγείας.

Οι συνθήκες είναι αποτρεπτικές για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Τους επισκέπτονται οι οικογένειες τους και μένουν όλοι μαζί εκεί. Και πάλι καλά. Στα άλλα νησιά δεν υπάρχει ούτε τέτοιο κτίριο για να μείνουν. Δείτε εικόνες, που διαμένουν για να τα βγάζουν πέρα με το πενιχρό μισθό. Πού είναι τα κίνητρα; Που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει το κόστος διαβίωσης; Με την πρώτη ευκαιρία θα φύγουν και όσοι έχουν απομείνει!», σχολιάζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες δεν επιθυμούν να εργαστούν στα νησιά και προτιμούν να αναζητήσουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, ή στον ιδιωτικό τομέα. «Πώς θα τα βγάλουν πέρα; Ο γιατρός με 1850 ευρώ το μήνα, ο νοσηλευτής, ο διασώστης με 800 ευρώ το μήνα. Ο τραυματιοφορέας με 650 ευρώ το μήνα.

Συνεχώς έχουμε παραιτήσεις υγειονομικών για να πάνε με καλύτερους όρους να δουλέψουν στο εξωτερικό», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Να σημειωθεί πως τα οικονομικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία (μπόνους 1.800 ευρώ για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για τους νοσηλευτές) για εργασία σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων και φθηνών καταλυμάτων. 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X