Θέμα

Δημοσκόπηση Marc: Απαισιοδοξία για την οικονομία, «τρόμος» από τις αυξήσεις σε ρεύμα, τρόφιμα, καύσιμα

Δημοσκόπηση Marc: Απαισιοδοξία για την οικονομία, «τρόμος» από τις αυξήσεις σε ρεύμα, τρόφιμα, καύσιμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φόβος. Τρόμος. Αγωνία για την επόμενη μέρα. Η ακρίβεια τα προκαλεί όλα αυτά. Η οικονομία που κανείς δεν περιμένει να… φτιάξει. Και τα μέτρα της κυβέρνησης που χαρακτηρίζονται ανεπαρκή από τους πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Marc.

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης είναι άκρως αποκαλυπτικό για την κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, αφού η εκτόξευση των τιμών σε βασικά αγαθά δεν αφήνει περιθώρια για ίχνος αισιοδοξίας. Το αντίθετο μάλιστα.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα της δημοσκόπησης δείχνουν πολλά.

Εν αρχή, ην οι προσδοκίες για το 2022. Μαύρα κι άραχνα με λίγες λέξεις. Το 48,3% θεωρεί ότι τα οικονομικά του νοικοκυριού θα είναι φέτος χειρότερα, σε αντίθεση με το 20,8% που τα περιμένει καλύτερα και ένα 29,9% που θεωρεί ότι θα είναι ίδια.

Χειρότερη περιμένει την πορεία της οικονομίας το 51,3%, αντίθετα από το 28,8% που πιστεύει πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα και ένα 18,2% που θεωρεί ότι θα είναι στάσιμα. Μοναδική… αχτίδα αισιοδοξίας η πανδημία, με το 58% να θεωρεί ότι τα πράγματα εκεί θα πάνε καλύτερα, το 14% ότι θα χειροτερέψουν και το 22,9% ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, το 75,2% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκφράζει την εκτίμηση ότι θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ μόλις το 18,7% θεωρεί ότι είναι περιστασιακή.

«Καίει» η ακρίβεια

Τα πρωτεία στα αγαθά οι τιμές των οποίων αυξάνονται και… πονάνε τις τσέπες των καταναλωτών, έχουν ρεύμα, σε ποσοστό 55%, τρόφιμα και είδη σούπερ μάρκετ (52,2%), βενζίνη και μετακινήσεις (40,8%), πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο (37,4%). Το 4% απαντά ότι «καίνε» οι αυξήσεις στα ενοίκια και το 2,5% αυτές στην ένδυση και υπόδηση.

Στραβά αρμενίζουμε

Εκείνο που μάλλον πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνώντες είναι ότι οι πολίτες χαρακτηρίζουν τα μέτρα που λαμβάνονται για την ακρίβεια, ανεπαρκή και θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν κι άλλα!

Αν και υπάρχει κάρτα στη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία στο ερώτημα αν τα μέτρα για την ακρίβεια κινούνται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 49% των ερωτηθέντων απαντά στη «σωστή» (!) και το 47,5% στη «λάθος», οι απαντήσεις στα επόμενα ερωτήματα δείχνουν ότι τα πράγματα… είναι στραβά.

Στο ερώτημα αν είναι επαρκή ή όχι τα μέτρα για την ακρίβεια, το 82,5% (!) τα χαρακτηρίζει ανεπαρκή και μόνος ένα ποσοστό 14,4% έχει αντίθεση άποψη.

Στο επόμενο ερώτημα, αν θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερα ή τόσα αντέχει ο προϋπολογισμός, το 58% (!) πιστεύει ότι η κυβέρνηση… μπορούσε καλύτερα και περισσότερα και το 31,9% δέχεται το αφήγημα ότι τόσα αντέξει ο προϋπολογισμός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X