Κοινωνία

Ένα χρόνο χωρίς τον Μίκη

Ένα χρόνο χωρίς τον Μίκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν o Μίκης Θεοδωράκης είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Από τότε και ένα χρόνο τώρα, οι ειδήσεις γύρω από τον οικουμενικό μουσικοσυνθέτη περιστράφηκαν και περιστρέφονται στα της διαθήκης του, σε δηλώσεις της θυγατέρας του, στις δύσκολες τελευταίες μέρες του, με το ποιοι είναι κληρονόμοι και ποιοι κληροδόχοι και η ουσία του σπουδαίου δημιουργού χάνεται στην κίτρινη σκόνη – σαν το θειάφι – των πιασάρικων θεμάτων που αποπνέουν οσμή περίεργη και απωθητική.

Και έπειτα ήρθαν τα περιττά να αφηγηθούν σκόρπιες λεπτομέρειες μιας βαριάς εξόδου για ελαφρά μυαλά.

Ευτυχώς, ο Μίκης είχε φύγει πριν εγκλωβιστεί στην άγρια ζούγκλα της θνητότητας. Να ξεχάστηκε το Κάντο Χενεράλ, ο Επιτάφιος, Τα Τραγούδια του Αγώνα, το Μαουτχάουζεν, και για τη μνήμη του Μέγα Μίκη να αναμασόνται τα της διαθήκης και δηλώσεις περιφερόμενων επαιτών δημοσιότητας;

Ο Μίκης ήταν ένας γίγαντας που προσπάθησαν να τον κοντύνουν οι ακριτομυθίες του κιτρίνου Τύπου…

Ένα χρόνο χωρίς τον Μίκη και ο μόνος αξιόπιστος μάρτυς ότι έζησε και μεγαλούργησε είναι η απουσία του!

Συναυλία του ΚΚΕ στις πρώην φυλακές Ωρωπού

Η συναυλία θα γίνει την Παρασκεύη στις 8μμ. Το ιστορικό κελί του Μίκη Θεοδωράκη θα είναι ανοιχτό για επίσκεψη από τις 5 μ.μ
Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη το ΚΚΕ θα διοργανώσει συναυλία αφιέρωμα σε έναν χώρο που υπήρξε εμβληματικός τόσο για την αγωνιστική διαδρομή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη όσο και για την αντίσταση κατά της εφτάχρονης χούντας (1967 – 1974).

Ανοιχτό για επίσκεψη το ιστορικό κελί του Μίκη

Στο πλαίσιο αυτό η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στις 8 μ.μ. στον χώρο των πρώην φυλακών Ωρωπού. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Σε φόρο τιμής στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη – στις 2 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό του – καλεί τους μουσικούς της χώρας ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση:

«Είναι οι αγώνες και η μουσική τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι, ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα. Φαίνεται πως το ταλέντο μου, σαν μια παράξενη μπαταρία, εκεί μέσα γεμίζει….Όμως το ταλέντο δεν έρχεται μόνο του. Για να φυτρώσει, του πρέπει στρώμα παχύ ευαισθησίας. Αυτό σημαίνει πως ο αληθινός καλλιτέχνης δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος όταν γύρω του οι άλλοι βογκούν, ταπεινώνονται, πεινούν, τσακίζονται… Τότε η ευαισθησία αυτή γίνεται ευθύνη και φέρνει τον καλλιτέχνη μέσα στον λαό»

Μίκης Θεοδωράκης

2 Σεπτέμβρη πριν από ένα χρόνο έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος δημιουργός.

Η μουσική του ζυμωμένη με όλα εκείνα τα υλικά που φτιάχνουν τη μεγάλη Τέχνη, που συλλαμβάνει το σφυγμό της εποχής και παλεύει για τις αγωνίες και το δίκιο των πολλών.

Μέσα από το μεγαλειώδες έργο και τους αγώνες του, συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας καθορίζει διαχρονικά.

Ένα χρόνο από το θάνατό του καλούμε τους συναδέλφους μας, ως φόρο τιμής στις συναυλίες τους εκείνες τις μέρες, να διαβάσουν το παραπάνω κείμενο και να τραγουδήσουν ένα τραγούδι του Μίκη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X