VIDEO

Μίκης Θεοδωράκης: Δύο χρόνια από το θάνατό του στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 -Η ιστορική συναυλία στο Καραϊσκάκη το 1974 (vid)

Μίκης Θεοδωράκης: Δύο χρόνια από το θάνατό του στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 -Η ιστορική συναυλία στο Καραϊσκάκη το 1974 (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα πλάνα που με δάκρυα στα μάτια ο Μίκης Θεοδωράκης, διευθύνει στη σκηνή και τραγουδάει ενώ το τεράστιο πλήθος ακολουθεί με πάθος, έκαναν το γύρο του κόσμου και έμειναν στην ιστορία.

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 2021 όταν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης (είχε γεννηθεί στις 9 Ιουλίου 1925 στη Χίο). Ο πατέρας του ήταν ο Γιώργης Θεοδωράκης, από το Γαλατά Χανίων και μητέρα του η Ασπασία Πουλάκη, από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας.

Για την πολιτική και πολιτιστική του διαδρομή και προσφορά έχουν γραφτεί πολλά, άλλωστε υπήρξε πέντε φορές βουλευτής και παρόν από την αντίσταση ενάντια στους κατακτητές στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, μέσα από τις γραμμές των ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ, τις ταραγμένες δεκαετίες της μεταπολεμικής περιόδου, μέσα από την ΕΔΑ και τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, έως τα μαύρα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Παράλληλα, οι μουσικές του δημιουργίες απλώνονταν σε όλο τον κόσμο, κατατάσσοντάς τον σε παγκόσμιας αξίας και φήμης μουσικοσυνθέτη.

Ο Μίκης φυλακίστηκε και βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το 1974 μετά την πτώση της χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα και έδωσε δύο ιστορικές συναυλίες στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Τον Οκτώβριο του 1974, τρεις μήνες μετά την επιστροφή του Καραμανλή την Ελλάδα ο Μίκης οργάνωσε μια μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

 

Τεράστια προσέλευση

Η τεράστια προσέλευση του κόσμου ανάγκασε τους διοργανωτές και σε δεύτερη συναυλίες με τους σημαντικότερους ερμηνευτές της χώρας να βρίσκονται στο πλευρό του Μίκη και το κοινό να μετατρέπει τις συναυλίες σε τεράστιο κύμα πανηγυρισμού για τη νέα εποχή που ερχόταν.

Τα πλάνα με τον Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει στη σκηνή και να τραγουδάει με δάκρυα στα μάτια και το τεράστιο πλήθος να ακολουθεί με πάθος έκαναν το γύρο του κόσμου και έμειναν στην ιστορία.

Η είσοδος του Μίκη στο Στάδιο συνοδεύτηκε από ιαχές από τους χιλιάδες θεατές και το σύνθημα «Δώσε τη χούντα στο λαό» έδωσε τη θέση του στο τραγούδι «Ένα το χελιδόνι» που ερμήνευσε ο Αντώνης Καλογιάννης σε στίχους Γιάννη Ρίτσου από το «Άξιον Έστι».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X