Κοινωνία

“Ιερός πόλεμος” σε ιστορικό μοναστήρι

“Ιερός πόλεμος” σε ιστορικό μοναστήρι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιάς στα Αγραφα, ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της κεντρικής Ελλάδας, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο «κόντρας», μεταξύ της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και της αδελφότητας που εγκαταβιεί εκεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr  ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος κατέθεσε αίτημα ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητώντας την «ακύρωση της εκλογής του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ανδρώας Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπηλιάς Κουμπουργιαμών Καρδίτσης».

Ο κ. Τιμόθεος ισχυρίζεται ότι η Μονή δεν είχε εγγεγραμμένους τους Μοναχούς που προβλέπονται για να προχωρήσει σε εκλογή και προσκόμισε μάλιστα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και ένορκη κατάθεση του Βαρσανούφιου Βοϊβόντα σύμφωνα με την οποία κατά το κρίσιμο διάστημα της εκλογής (10/9/2018) δεν είχε καρεί μοναχός, αλλά ήταν απλός ρασοφόρος. Η ΔΙΣ με βάση αυτά αποφάσισε την ακύρωση του Ηγουμενοσυμβουλίου (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση), ενώ το Μοναστήρι που δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες μηνιαίως παραμένει άγνωστο αν θα λειτουργήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Ωστόσο η αδελφότητα της Μονής δίνει εν πνεύματι αγάπης τη δικιά της απάντηση, παραθέτοντας έγγραφα τα οποία έχουν εγκριθεί ο κρίσιμο διάστημα από την ίδια τη Σύνοδο. Παραπέμπει στην απόφαση σύστασης της Μονής και τον Εσωτερικό Κανονισμό που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά) ο οποίος καταρτίστηκε με μέριμνα του προκατόχου του κ. Τιμοθέου, Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος Κυρού Κυρίλλου. Σημειώνεται δε ότι στο Μοναχολόγιο της Μονής κατά την ημέρα εκλογής του Ηγουμενοσυμβουλίου ήταν ήδη εγγεγραμμένοι έξι (6) μοναχοί εκ των οποίων οι πέντε (5) παρόντες, όπως διακρίνονται στη φωτό παραπάνω, από δεξιά π. Χρυσόστομος, π. Αλέξιος, Καθηγούμενος Γεροντας Νεκτάριος, Προηγούμενος π. Θεοφύλακτος, π.Πρόδρομος και απουσίαζε ο π.Μάξιμος.

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2009 ο εκλεγείς Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μητρόπουλος ενθρονίστηκε υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Κυρού Κυρίλλου και του Μητροπολίτου Αυλώνος Χριστοδούλου, συμμετοχή Ηγουμένων άλλων Μονών και παρουσία χιλιάδων πιστών. Οι φωτό του trikalavoice.gr  είναι από εκείνη την ιστορική ημέρα αναγέννησης της Μονής.

Η δε θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σπηλιώτισσας επέστρεψε και φυλάσσεται πια στο «σπίτι» Της, στο δικό Της Μοναστήρι καθώς μέχρι πριν την εγκατάσταση της αδελφότητας φυλάσσονταν στο Μουζάκι για ασφάλεια.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς στα χρόνια αυτά που εγκαταστάθηκε η αδελφότητα στο Μοναστήρι γνωρίζει μέρες άνθισης, αναστηλώνεται εκ βάθρων και με ενέργειες αυτής προχωρούν οι εργασίες ολοκλήρωσης του δρόμου. Είναι σπουδαίο δε το πνευματικό έργο που γίνεται από τον Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μητρόπουλο και τους πατέρες αυτής. Η καμπάνα και το τάλαντο χτυπούν ξανά, τελούνται συνεχώς Θείες Λειτουργίες και Ιερές Αγρυπνίες κατά το Αγιορείτικο τυπικό συγκεντρώνοντας πιστούς από κάθε άκρη της Θεσσαλικής γης. Εξίσου σπουδαίο είναι δε και το φιλανθρωπικό έργο αυτής.

Κι αν μη τι άλλο μέρες που έρχονται επιβάλλεται ειρήνευση και αγάπη.

Ἀναστάσεως ἡμέρα, καὶ λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει, καὶ ἀλλήλους περιπτυξώμεθα. Εἴπωμεν ἀδελφοί, καὶ τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς· Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει, καὶ οὕτω βοήσωμεν· Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι, ζωὴν χαρισάμενος.

Πηγή: trikalavoice.gr

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν είναι στη μοίρα μου να πάω ποτέ στο Κρεμλίνο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X