Κοινωνία

Καταγγελία «φωτιά» από ΠΟΕΔΗΝ για όργιο σπατάλης: 889.526 ευρώ περισσότερο κοστίζουν οι εργολάβοι μόνο στο Δρομοκαΐτειο

Καταγγελία «φωτιά» από ΠΟΕΔΗΝ για όργιο σπατάλης: 889.526 ευρώ περισσότερο κοστίζουν οι εργολάβοι μόνο στο Δρομοκαΐτειο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε καταγγελία-φωτιά προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος που υποστηρίζει ότι οι εργολάβοι κοστίζουν πολλά περισσότερα, πάνω από 889 χιλιάδες το χρόνο, σε σχέση με τις 50 καθαρίστριες.
Παράλληλα, λέει πως με τις 50 καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου η ΠΟΕΔΗΝ θα αγωνιστεί μέχρις εσχάτων ώστε να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι.

«Το Δρομοκαΐτειο είναι το πρώτο νοσοκομείο που έδιωξε τους εργολάβους τον Νοέμβριο του 2015», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

 

«Οι 50 ηρωικές καθαρίστριες που μέχρι τότε εργάζονταν σε εργολάβους έκαναν μαζί με εμάς δυναμικούς αγώνες να διώξουμε πρώτα τους εργολάβους και μετά να ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις. Και τα καταφέραμε με δυναμικές κινητοποιήσεις από το 2015 έως σήμερα. Να θυμίσω ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να ανανεώσει τις συμβάσεις.

Πήγαμε πολλές φορές έξω από τα υπουργεία με τις καθαρίστριες. Μάλιστα σε μία συγκέντρωση έξω από το υπουργείο υγείας ένας από αυτούς που αποδοκίμαζε χθες τον Υπουργό, πρωτεργάτης, έδωσε την ντουντούκα στον αναπληρωτή υπουργό υγείας τον Πολάκη για να βγάλει λόγο στις καθαρίστριες που ήταν υπό απόλυση», πρόσθεσε.

 

Ο ίδιος εξηγεί «γιατί ζητάμε επιτακτικά την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών και δεν αποδεχόμαστε τη λύση του Υπουργού Υγείας».

Ολόκληρη η καταγγελία Γιαννάκου

Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει συγκεκριμένα: «Το Δρομοκαΐτειο είναι το πρώτο νοσοκομείο που έδιωξε τους εργολάβους τον Νοέμβριο του 2015.

Οι 50 ηρωικές καθαρίστριες που μέχρι τότε εργάζονταν σε εργολάβους έκαναν μαζί με εμάς δυναμικούς αγώνες να διώξουμε πρώτα τους εργολάβους και μετά να ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις. Και τα καταφέραμε με δυναμικές κινητοποιήσεις από το 2015 έως σήμερα. Να θυμίσω ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να ανανεώσει τις συμβάσεις. Πήγαμε πολλές φορές έξω από τα υπουργεία με τις καθαρίστριες. Μάλιστα σε μία εξω από το υπουργείο υγείας ένας από αυτούς που αποδοκίμαζε χθες τον Υπουργό, πρωτεργάτης, έδωσε την Ντουντούκα στον αν. υπουργό υγείας τον Πολάκη για να βγάλει λόγο στις καθαρίστριες που ήταν υπό απόλυση.

 

Γιατί ζητάμε επιτακτικά την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών και δεν αποδεχόμαστε τη λύση του Υπουργού Υγείας;
Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να διώξουμε τους εργολάβους.

Γιατί οι καθαρίστριες υπέγραφαν στον εργολάβο σύμβαση για 4 ώρες εργασίας και με εκβιασμό της απόλυσης δούλευαν 8 ώρες την ημέρα χωρίς ρεπό και άδειες.

Γιατί υπέγραφαν για 700 ευρώ μισθό το μήνα και ελάμβαναν 400 ευρώ.
Για να ξεφύγουν τους ελέγχους έβαζαν στη τράπεζα όλο το μισθό και έρχονταν ο μπράβος του εργολάβου με την απειλή της απόλυσης, εκβιασμούς πήγαιναν στο ΑΤΜ της τράπεζας και του επέστρεφαν το μισό μισθό πίσω.

 

Γιατί μας υπέβαλαν μηνύσεις που κρίθηκαν όλες αβάσιμες στα δικαστήρια.

Οι καθαρίστριες διεκδίκησαν δικαστικά τα νόμιμα χρήματα των μισθών τους και κέρδισαν πάνω από 10.000 ευρώ ως αποζημίωση η οποία καταβλήθηκε από τους εργολάβους με την απειλή κατασχέσεων και τη μη δυνατότητα συμμετοχής τους σε νέους διαγωνισμούς.
Γιατί ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν δώρα εορτών και επίδομα αδείας υπέγραψαν μόνο τα χαρτιά και έπαιρναν μηδέν χρήματα.

Γιατί ακόμη τρέχουμε στα δικαστήρια από μηνύσεις των εργολάβων.
Μας λένε τώρα ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε άλλο τις συμβασιούχες καθαρίστριες. Μετά 9 χρόνια. Μετά την πανδημία.. Είναι παράνομο λένε να συνεχίσουν τη δουλειά.

 

Τα ίδια μας λέγανε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δουλεύουν 9 χρόνια χωρίς διακοπή ούτε μιας ημέρας
Εκδόθηκαν αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνουν νόμιμες τις παρατάσεις των συμβάσεων άνω της διετίας για τις καθαρίστριες.

Εξ άλλου 20.000 συμβασιούχοι εργάζονται πάνω από 6 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Χωρίς διακοπή μιας ημέρας.

Το Δρομοκαΐτειο εξοικονομεί πάνω από 889.526 χιλιάδες ευρώ το χρόνο με την εκδίωξη των εργολάβων.

 

Οι 50 συμβασιούχες καθαρίστριες κάνουν δουλειά για 100 εργολαβικές.

Δουλεύουν περισσότερες ώρες με τη θέλησή τους, καλύπτουν την αποχώρηση 20 και πλέον καθαριστριών. Τους χρωστάνε πάνω από 100 ρεπό στην καθεμία αλλά δεν διαμαρτύρονται. Γιατί γνώρισαν τι σημαίνει εργολάβος.

Εκφοβισμός, εργασιακός μεσαίωνας.

 

Οι εργολάβοι μας πήγαν στα δικαστήρια ελληνικά και ευρωπαϊκά γιατί αποκλείστηκαν από τους διαγωνισμούς.

Καταθέσαμε εμπεριστατωμένες οικονομοτεχνικές μελέτες.

Έχασαν γιατί είναι πολύ ακριβότεροι και στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Σχεδόν 900.000 χιλιάδες ευρώ ακριβότεροι. Δέστε σχετικούς πίνακες.

 

Αυτά έχουν τεθεί υπ όψιν του ελεγκτικού συνεδρίου των δικαστηρίων και οι εργολάβοι έχασαν τις προσφυγές.
Περάσαμε από χίλια κύματα δεν θα αφήσουμε τώρα να έρθουν εργολάβοι. Μετά 9 χρόνια.

Θα αγωνιστούμε.

Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτές τις ασχήμιας των λίγων θερμοκέφαλων που είναι και μόνιμοι και δεν κινδυνεύει η δουλειά τους, να αποδοκιμάζουν τον υπουργό υγείας που είχε την τόλμη να κατέβει στη συγκέντρωση να μιλήσει στις καθαρίστριες.
Οι ίδιοι όμως έδωσαν την ντουντούκα στο Πολάκη υπουργό τότε υγείας να μιλήσει στις απολυμένες καθαρίστριες.

Εμείς θα αγωνισθούμε σθεναρά. Θέλουμε να κατέβει κάτω ο Υπουργός Υγείας να κουβεντιάσει με τις καθαρίστριες. Με επιχειρήματα. Έτσι θα πείσουμε για το δίκιο μας.».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X