Θέμα

«Κλείδωσε» σκληρό lockdown: Αχαΐα- Ρέθυμνο- Εύβοια – Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη

«Κλείδωσε» σκληρό lockdown: Αχαΐα- Ρέθυμνο- Εύβοια – Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων από τις 10.00 το πρωί. Η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη είναι οι τέσσερις περιοχές που τους ανησυχούν καθώς τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα.

Οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες όπως φανερώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα «βαδίζουν» στα βήματα της Αττικής. Οι λοιμωξιολόγοι πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα προκειμένου να αναλύσουν τα στοιχεία και σε περίπτωση που κρίνουν απαραίτητο να εισηγηθούν να τεθούν και αυτές όπως και η Αττική σε κατάσταση σκληρού lockdown.

Σημειώνεται ότι ήδη Αχαϊα και Ρέθυμνο έχουν μπει σε βαθύ κόκκινο από τους λοιμωξιολόγους ωστόσο όπως φαίνεται στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Εύβοια καθώς έχει αρχίσει να καταγράφει πολλά νέα κρούσματα σε αρκετές περιοχές. Σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί και άλλο εκτιμάται ότι αυτοί οι άνθρωποι θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αττικής σε περίπτωση που χρειαστούν νοσηλεία στα οποία η πίεση έχει αρχίσει πλέον και γίνεται αισθητή.

Υπενθυμίζεται ότι την χθες Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.327 νέα κρούσματα σε 55 περιφερειακές ενότητες, με τα μισά από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική (676), τη Θεσσαλονίκη να έπεται με 129 νέες διαγνώσεις και τους συνήθεις υπόπτους Αχαΐα (94 και υψηλό ιικό φορτίο 30,29), Ρέθυμνο (12), Χαλκιδική (23), Εύβοια (35) και Βοιωτία (23) να καταγράφουν επίσης πολλές νέες λοιμώξεις.

Τα σενάρια για τη Θεσσαλονίκη

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ από τους λοιμωξιολόγους επιδημιολογικά δεν είναι τόσο επιβαρυμένη. Η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη και υπάρχουν δύο τάσεις.

Η μία είναι υπέρ αυστηρών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα. Η άλλη είναι ότι πρέπει να περιμένουμε.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κομβικό ρόλο ενδεχομένως να παίξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στην συμπρωτεύουσα και για την προβολή που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Τα μόνο που μένει είναι οι τελικές αποφάσεις καθώς όλα τα σενάρια θα «πέσουν» στο τραπέζι της συζήτησης που θα πραγματοποιήσουν οι λοιμωξιολόγοι προτού αποφασίσουν τις εισηγήσεις τους.

Πίεση στο σύστημα υγείας

Συναγερμό έχει σημάνει πλέον και το σύστημα υγείας, με τους ειδικούς να ανησυχούν για τις δυνατότητές του να αντέξει ένα τρίτο κύμα. Στην αγωνία συμβάλλει η κατάσταση στην Αττική καθώς μέχρι χθες το ποσοστό κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ covid ανερχόταν σε 83%.

50% αυξημένη η κίνηση σε σχέση με τον Μάρτιο

Αυστηρότερος θα είναι από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ο έλεγχος στις μετακινήσεις, προκειμένου να μην κυκλοφορούν πολλοί οδηγοί με παράτυπες βεβαιώσεις εργασίας. Η πρώτη μέρα του αυστηρού lockdown στην Αττική μόνο καραντίνα δε θύμιζε καθώς η κίνηση στους δρόμους ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Συγκεκριμένα σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο ήταν κατά 50% αυξημένη.

«Κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας

Στον χάρτη με τις «κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας συνεχώς προστίθενται και νέες. Καλλιθέα, Ίλιον, Μαρούσι είναι οι τρεις νέοι δήμοι στην Αττική όπου τα κρούσματα κορονοϊού καλπάζουν.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Satr τα κοντέρ έχει σπάσει η Καλλιθέα, όπου καταγράφονται 224 κρούσματα έναντι 73 στις αρχές Φεβρουαρίου. Στην περιοχή του Ιλίου εντοπίστηκαν 143 φορείς σε αντιδιαστολή με τα 75 της πρώτης του μηνός και 134 στο Μαρούσι όπου πριν από εννέα ημέρες ήταν 104. Οι δύο από τις τρεις περιοχές έχουν μεγάλο σταθμό ηλεκτρικού.

Ο ιός «σφυροκοπά» την Καλλιθέα

Στην περιοχή της Καλλιθέας, που διαθέτει 100.000 μόνιμους κατοίκους ο κορωνοϊός χτυπάει κόκκινο.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετοί συμπολίτες μας που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα αδιαφορώντας για τα μέτρα και τη δημόσια υγεία.

Στην «εντατική» τα νοσοκομεία

Το κέντρο της Αθήνας σφυροκοπείται καθημερινά από νέες μολύνσεις με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα όρια τους. Χαρακτηριστικά 1.710 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Την Τετάρτη είχαμε 238 εισαγωγές και 183 εξιτήρια. Συνολικά 1.397 άτομα βρίσκονται σε απλές κλίνες κορονοϊού και 313 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ στην Αθήνα μόνο 56 κρεβάτια είναι κενά στην εντατική.

«Πρέπει πλέον να σταματήσει η χαλαρότητα, γιατί σε λίγο θα μείνουμε από δυνάμεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που εδώ και ένα χρόνο είναι πιεσμένοι με τον Covid. Είναι κουρασμένοι, έχουν φθάσει στο όριό τους» είπε ο επίκουρος καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γιώργος Μαρίνος.

Η Αττική είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που είναι κατακόκκινη. Σύμφωνα με Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ίσα ή πάνω από 150.

1.327 νέα κρούσματα, 281 διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 168.872, εκ των οποίων 51.,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.088 (3.,%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54.146 (61,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 281 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 203 (72,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 85.,4%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.194 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.056 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.560 (58.,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των 1.327 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 1.327 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

78 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

80 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

124 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

195 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

62 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

85 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

26 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

129 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

94 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιθάκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

36 κρούσματα υπό διερεύνηση

Εμβολιασμοί: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 75 έως 79 ετών

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X